Prizivno sodišče začasno odobrilo dostopnost tabletke za splav

Zvezni sodnik v Teksasu je prejšnji teden odločil, da FDA v postopku odobritve mifepristona ni ravnala s potrebno skrbnostjo.
Fotografija: Škatla tabletk mifepristone, ki se uporabljajo za splav. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters
Odpri galerijo
Škatla tabletk mifepristone, ki se uporabljajo za splav. FOTO: Evelyn Hockstein/Reuters

Ameriško zvezno prizivno sodišče je v sredo zvečer odločilo, da bo tabletka za splav mifepriston kljub odločitvi zveznega sodnika v Teksasu še naprej začasno na voljo, vendar pod strožjimi pogoji. Tričlanski senat okrožnega pritožbenega sodišča v New Orleansu je z dvema glasovoma proti enemu odločil, da bo tabletka mifepriston še naprej na voljo, vendar pod strožjimi pogoji, ki vključujejo obvezen obisk pri zdravniku za prejem zdravila.

Pravosodno ministrstvo ZDA je v ponedeljek prizivno sodišče pozvalo, da zadrži odločitev zveznega sodnika v Teksasu, s katero bi prepovedali tabletko mifepriston, ki jo v ZDA uporabljajo za več kot polovico prekinitev nosečnosti. Zvezni sodnik v Teksasu je prejšnji teden odločil, da zvezna uprava za hrano in zdravila FDA, ki je med drugim odgovorna za registracijo zdravil, v postopku odobritve mifepristona ni ravnala s potrebno skrbnostjo, saj da ni dovolj proučila njegove varnosti.

»Če bi ta odločitev začela veljati, bi povozila znanstveno presojo FDA in resno škodovala ženskam. Škodo bi občutila vsa država, saj se mifepriston zakonito uporablja v vseh ameriških zveznih državah,« je ministrstvo za pravosodje navedlo v pritožbi.

Najnovejši spor glede reproduktivnih pravic žensk je v ZDA izbruhnil manj kot leto dni po tem, ko je vrhovno sodišče, v katerem prevladujejo konservativci, razveljavilo prelomno sodbo Roe proti Wadu, ki je za pol stoletja uzakonila pravico žensk do splava.

Ameriški predsednik Joe Biden je prejšnji teden obljubil, da se bo boril proti odločitvi sodišča, ki prepoveduje uporabo tabletk mifepriston, in jo označil za »korak brez primere, ki ženskam jemlje osnovne svoboščine in ogroža njihovo zdravje«.

Preberite še:

Komentarji: