Prizorišče katastrofe kot simbol nove Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski hoče Černobil spremeniti v eno od točk razvoja države

Objavljeno
11. julij 2019 16.05
Posodobljeno
11. julij 2019 16.14
Volodimir Zelenski bi iz prizorišča černobilske katastrofe »naredil kraj svobode, ki bo postal eden od simbolov nove Ukrajine«. FOTO: Reuters
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je odločil, da bo izpraznjeno območje okoli Černobila spremenil v »eno od točk razvoja za novo Ukrajino«. Z uvedbo posebnega zelenega koridorja za turiste ter preganjanjem korumpiranih policistov in kradljivcev starega železa bo iz prizorišča černobilske katastrofe »naredil kraj svobode, ki bo postal eden od simbolov nove Ukrajine«.

»Černobilski turizem« je bil že doslej v razmahu. Čeprav zdaj zasluge za to pripisujejo pred kratkim predvajani nanizanki ameriške televizije HBO, se je število obiskovalcev začelo povečevati že prej. Leta 2008 je območje jedrske nesreče obiskalo 5476 turistov, pet let kasneje so jih našteli že 17.757. Leto za tem so se v državi začeli nemiri, zato je obisk upadel za več kot dve tretjini. A to ni dolgo trajalo. Lani je spletišče Al Džazira poročalo, da je leta 2017 Černobil obiskalo okoli 50.000 ljudi, trikrat več kot leta 2015, lani pa se je to število povečalo že na 70.000.

Televizijska nanizanka je zanimanje za prizorišče doslej največje civilne jedrske katastrofe še povečala. Kakor je pokazala statistika Google Trends, se je po začetku predvajanja te »miniserije« tridesetkrat povečalo število ljudi, ki so na spletu iskali informacije o organiziranem obisku Černobila. Tudi v agencijah, ki pripravljajo izlete v Černobil, pravijo, da se je povpraševanje po njihovih storitvah v zadnjem času povečalo za 30 do 40 odstotkov. Zato v turistični zvezi iz Kijeva letos pričakujejo nov rekord v številu obiskovalcev: 100.000.


image
Obiskovalci stojijo pred novim sarkofagom, s katerim so prekrili poškodovani četrti reaktor černobilske jedrske elektrarne. FOTO: Reuters

 

Težave ruskih in beloruskih obiskovalcev


Kakor poročajo ruski mediji, imajo zadnje čase organizatorji turističnih ogledov Černobila težave z varnostnimi organi, ki so se brez kakršnegakoli opozorila ali utemeljitve odločili, da ne bodo več izdajali dovoljenj ali dopuščali dostopa obiskovalcem z ruskim pa tudi beloruskim državljanstvom. To se je začelo dogajati lani, v včerajšnjem časniku Kommersant pa so neimenovani predstavniki ukrajinskih turističnih podjetij opisovali neprijetne primere, ko celotnih skupin tujih turistov niso pustili čez nadzorno točko, ker je bil med njimi tudi par iz Rusije. Turistični delavci so se zaradi tega pred kakim mesecem že pritožili najtesnejšim sodelavcem novega ukrajinskega predsednika, ki so obljubili, da bodo težave rešili.

V Rusiji je namreč tudi veliko zanimanja za ogled prizorišča černobilske tragedije, ki ga je povečala tudi med Rusi precej gledana televizijska nanizanka o sovjetskih aparatčikih in junakih, ki so se v tistih svinčenih časih uprli partiji, da bi reševali človeška življenja. »Dejstvo, da nam ameriška, ne pa ruska televizija pripoveduje o naših lastnih junakih, je sramota, ki je kremljevski mediji ne morejo prebaviti,« je pred časom komentiral novinar neodvisne televizije Djožd Ilja Šepelin. Nanizanko so vodilni ruski mediji res ostro kritizirali. V časniku Komsomolska pravda so se spraševali, ali so nanizanko naročili sovražniki državne agencije Rosatom, da bi uničili ugled države kot jedrske velesile, v Argumentih in faktih so ugotavljali, da gre za karikaturo, ne pa za resnico, kolumnist Anatolij Vasserman pa je zapisal: »Če Anglosaksonci posnamejo film o Rusih, ta vsekakor ne bo imel nič z resnico.« S televizije NTV so sporočili, da bodo posneli svojo različico černobilskih dogodkov, režiser nanizanke Aleksej Muradov pa je razkril, da bo temeljila na »dejstvu«, da je ameriška obveščevalna služba Cia poslala v Černobil agenta, ki je imel nalogo izvajati sabotaže.