Vodja turinške CDU Mike Mohring odstopil

CDU bi na novih volitvah masovno izgubila, Levica močno pridobila
Fotografija: Mike Mohring, vodja turinške CDU. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Mike Mohring, vodja turinške CDU. FOTO: Reuters

Politični debakel v Turingiji je zahteval prvo žrtev v CDU. Odstopil je vodja turinške CDU Mike Mohring. Novega vodjo naj bi v stranki iskali na volitvah spomladi. Predsednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer je po današnjem kriznem zasedanju stranke napovedala, da pričakujejo, da bodo novega kandidata za predsednika turinške vlade predlagali v SPD ali Zeleni.

Kot je dejala, kandidat Levice Bodo Ramelov v deželnem parlamentu nima večinske podpore. A dejstvo je, da si bodo v rdeče-rdeče-zeleni koaliciji zagotovo do zadnjega prizadevali za nove volitve, saj jim najnovejše javnomnenjske raziskave kažejo dovolj velik skok podpore, da bi lahko znova sestavili večinsko vlado. Brez podpore ali pogojevanja CDU. Pojavljajo pa se tudi informacije, da bi se CDU v tretjem krogu volitev novega predvsednika deželne vlade lahko vzdržala in tako omogočila izvolitev Ramelowa.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da bi volivci v Turingiji najbolj kaznovali prav CDU. Stranka bi izgubila skoraj polovico glasov in padla z 22 na vsega 12 odstotkov glasov. Levica bi bila največja zmagovalka, z dodatnih šest odstotnih točk volivcev, s čimer bi pobrala okoli 37 odstotkov vseh glasov. Liberalna FDP ne bi več prestopila praga za vstop v parlament, preostale stranke pa bi ohranile približno enak delež glasov. Skupaj bi rdeče-rdeče-zečena koalicija lahko osvojila 53 odstotkov glasov.

Mohring po včerajšnjem dolgotrajnem in napetem kriznem sestanku s predsednico Kramp-Karrenbauer ni želel pristati na predčasne volitve. To pomeni, da bo turinška CDU sicer podprla odstop predsednika vlade iz vrst liberalne FDP Thomasa Kemmericha, ki je bil zaradi kontroverzne podpore Alternative za Nemčijo (AfD) primoran odstopiti že po vsega 24 urah, ne bo pa glasovala za razpis novih volitev. Za to je potrebna dvotretjinska večina parlamenta, ki pa je brez CDU na levem polu ne bodo mogli doseči. V strankah pretekle vladajoče koalicije Levice, SPD in Zelenih pri razpisu novih volitev vztrajajo.



Ker je predsednica CDU Kramp-Karrenbauer že takoj po polomu na volitvah novega predsednika deželne vlade v Turingiji napovedala, da so edina pot naprej nove volitve, se je v javnosti oblikovalo mnenje, da AKK v stranki vajeti nima več v svojih rokah. To bo v stranki bržčas znova pogrelo razprave o tem, ali je AKK primerna predsednica za stranko, ki ji podpora med volivci upada.

Mohring je sicer ob prihodu na današnje srečanje vodstva stranke dejal, da so se v CDU v Turingiji zavzemali za stabilno vlado, ki bi jo sestavljali CDU, SDP, FDP in Zeleni, a za to ni bilo posluha. Iz te kombinacije bi seveda izpadla najmočnejša stranka v deželi, Levica, ki je zbrala skoraj tretjino vseh glasov. Mohring vztraja, da je polom v Turingiji krivda Levice, ki je vztrajala pri manjšinjski vladi.

CDU se je po polomu v Turingiji znašla v težavah. Na sliki kanclerka Angela Merkel, predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer in vodja turinške CDU Mike Mohring. FOTO: Reuters
CDU se je po polomu v Turingiji znašla v težavah. Na sliki kanclerka Angela Merkel, predsednica CDU Annegret Kramp-Karrenbauer in vodja turinške CDU Mike Mohring. FOTO: Reuters


Spomnimo, Turingija je postala prvorazredna tema v Nemčiji, ker je Kemmerich na predsedniški stolček sedel s pomočjo glasov poslancev skrajno desne AfD, katere prvi glas v Turingiji je radikalni politik Jorg Hocke in CDU. V rdeče-rdeče-zeleni koaliciji, ki jo je doslej vodil Bodo Ramelow iz Levice, so po tihem računali na to, da se bo od glasovanja vzdržalo nekaj poslance FDP in CDU in bi tako znova postavili, sicer manjšinsko vlado. A to se ni zgodilo. CDU je glasove raje namenila kandidatu FDP in s tem sedla v skupni čoln z AfD, ki je v tretjem krogu glasovanj žrtvovala svojega kandidata in enovito podprla Kemmericha.

V AfD so pojasnili, da so s tem dosegli svoj cilj – preprečiti, da bi Turingiji znova vladal Rammelow. Ker so vedeli, da njihov kandidat je bo dobil podpore drugih strank, je bila to edina ustrezna taktika. In v to »zanko« sta se ujeli tudi v FDP in CDU. A da je takšen razplet povsem možen, so vedeli tako v FDP kot CDU, zato je prej kot za napako šlo za načrtno akcijo, ki pa se bo strankama najverjetneje vrnila kot bumerang s padcem podpore med volivci.

Preberite še:

Komentarji: