Na volitvah v Španiji slavili vladajoči socialisti

V parlament se je uspelo uvrstiti tudi skrajno desni stranki Vox.

Objavljeno
28. april 2019 20.22
Posodobljeno
29. april 2019 01.02
Španski premier Pedro Sánchez s svojimi podporniki po objavi neuradnih izidov volitev. FOTO: Afp
Ju. K., STA
Ju. K., STA
Zmagovalci nedeljskih parlamentarnih volitev v Španiji so vladajoči socialisti (PSOE) premiera Pedra Sáncheza, ki so osvojili 29 odstotkov glasov oziroma 122 poslanskih mandatov v spodnjem domu španskega parlamenta. Po preštetih 97 odstotkih vseh oddanih glasovnic je jasno, da ima Sanchez največ možnosti za oblikovanje prihodnje vlade, v katero pa bo moral povabiti vsaj eno izmed večjih strank in po vsej verjetnosti še vsaj nekaj manjših. 
 

Slaba noč za konservativce


Na drugem mestu je pristala konservativna ljudska stranka, zmagovalka zadnjih volitev leta 2016, ki jo je podprlo 16,7 odstotka volivcev. Glede na delne izide volitev bo v prihodnji sestavi parlamenta imela 66 sedežev oziroma dobro polovico manj kot v prejšnjem sklicu. Na tretjo mesto se je uspelo uvrstiti liberalni stranki Ciudadanos (Državljani), ki je dobila 15,9-odstotno podporo in 58 poslanskih mandatov. Na četrtem mestu pa je skrajno leva stranka Podemos s 14,2 odstotka podpore oziroma 42 poslanskimi mandati. 

V spodnji dom španskega parlamenta pa se je prvič po padcu Francove diktature leta 1975 uvrstila tudi skrajno desna stranka. To je stranka Vox, ki jo je volila desetina udeležencev volitev in bo imela 24 poslancev.

Poslanske sedeže je osvojilo še devet manjših, večinoma regionalnih strank. Med njimi sta tudi dve, ki zagovarjata neodvisnost Katalonije. To sta ERC nekdanjega podpredsednika katalonske vlade Oriola Junquerasa, ki bo imela 15 poslancev, in Skupaj za Katalonijo nekdanjega katalonskega predsednika Carlesa Puigdemonta s sedmimi.
 

Sánchez v koalicijo s Podemosom? 


V Španiji se tako znova obeta zahtevno sestavljanje vlade. Socialisti in njihov najverjetnejši koalicijski partner Podemos imajo skupaj 164 poslancev, kar je 12 manj od potrebnih 176 za večino v 350-članskem spodnjem domu parlamenta. Za vladanje bosta verjetno potrebovali podporo manjših strank. 

image
Pablo Iglesias, vodja stranke Podemos, ki je med glavnimi kandidatkami za sodelovanje v prihodnji vladi. FOTO: Afp


Bi pa lahko trenutno vladajoča stranka sestavila vlado z desnosredinsko liberalno stranko Ciudadanos, saj imata glede na delne izide 180 poslancev. Ciudadanos je sicer pred volitvami zavračal sodelovanje s socialisti, a bi si zdaj, sploh glede na rezultate, lahko premislil.Desne stranke PP, Ciudadanos in Vox bodo medtem težko sestavile koalicijo, ki se je pred volitvami omenjala kot ena od možnosti.

image
Volitve v Španiji so pritegnile veliko pozornosti. FOTO: Reuters


Tokratne volitve je sicer zaznamovala visoka volilna udeležba, ki je po še nedokončnih podatkih znašala več kot 75 odstotkov, kar je precej več kot leta 2016. Volitve so minile mirno, le na nekaj voliščih so imeli nekaj manjših težav, zaradi česar so nekoliko podaljšali glasovanje.