Protesti v Franciji terjali smrtno žrtev

Francijo so zajeli množični protesti, kjer protestniki nasprotujejo visokim cenam goriva. 

Objavljeno
17. november 2018 15.20
Posodobljeno
17. november 2018 15.54
Na približno 2000 protestih po državi se je zbralo okoli 120.000 ljudi. FOTO: Michel Euler/Ap
V množičnih protestih v Franciji, kjer nasprotujejo visokim cenam goriva, je umrla protestnica. Po poročanju tujih medijev naj bi njeno smrt povzročila voznica avtomobila, ki jo je v množici ljudi zgrabila panika ter je pohodila plin. Po poročanju francoskega dnevnika Le Parisien naj bi voznica svojo hčer peljala v bolnišnico, nakar je vozilo obkrožilo 50 razjarjenih protestnikov, ki so začeli udarjati po avtomobilu. Voznica je v strahu pohodila plin in zapeljala v množico. V stanju šoka so jo odpeljali v policijski pripor. 

Kot je poudaril francoski notranji minister Christophe Castaner, bodo vsi protesti zaman, v kolikor bodo terjali smrtne žrtve. »Zelo smo zaskrbljeni in za vsako ceno se želimo izogniti tveganjem,« je poudaril za Le Parisien. Tudi v drugih krajih po Franciji so zabeležili številne hujše poškodbe. Na severu Francije se je tako med drugim v 71-letnega protestnika zaletel avtomobil, v mestu Hazebrouck pa je sta bili huje poškodovani dve osebi, ko je voznik avtomobila izsilil svojo pot ter zapeljal na pločnik.

image
Cena dizla se je v zadnjem letu zvišala za 23 odstotkov. FOTO: Laurent Cipriani/Ap


Predsednika Emmanuela Macrona sicer protestniki obtožujejo, da naj bi pozabil na »majhne ljudi.« Tudi prvi mož Francije je v tem tednu za medije pritrdil, da mu še ni uspelo uskladiti francoskega naroda z njihovimi voditelji. V protestih, ki so zajeli francosko državo, se je zbralo več kot 120 tisoč posameznikov, ki na dva tisoč lokacijah širom države nasprotujejo višanju cen goriva. 

Kljub temu, da protestov ne želijo ustaviti, pa so odgovorni sporočili, da protestnikom pod nobenim pogojem ne bodo dopustili, da s shodi povsem ohromijo francoske ceste. 

image
Policija je pridržala številne protestnike. FOTO: Laurent Cipriani/Ap

 

Zakaj protestirajo?


Cena dizelskega goriva, najpogosteje uporabljenega goriva v Franciji, je v preteklem letu zrastla za dobrih 23 odstotkov ter dosegla najvišjo raven zadnjih 19 let. Kljub temu, da so se tudi svetovne cene goriv dvignile, so v Macronovi vladi letos v okviru kampanje za čistejše avtomobile dvignili tudi davek na ogljik. S prvim januarjem 2019 naj bi cene goriv še dodatno dvignili, kar je najverjetneje delovalo kot povod množičnih shodov in protestov. Sedaj sicer cene v povprečju znašajo 1,51 evra na liter. 

Francoski predsednik je v svojem govoru v sredo dejal, da so za dvig cen goriva v Franciji pirmarno odgovorne svetovne cene goriv. Po poročanju tiskovne agencije AFP naj bi sicer več kot polovica ljudi, ki so na zadnjih volitvah glasovali za Macrona, podpirala proteste. Na posameznih shodnih je bilo tako moč slišati tudi politične vzklike, ki namigujejo na odstop predsednika. 

image
Protestniki so se zbrali zaradi višanja cen goriva. FOTO: David Vincent/Ap