Protesti v Hongkongu ne pojenjajo

Protesti so se sprevrgli v spopade s policijo.

Objavljeno
28. september 2019 19.21
Posodobljeno
28. september 2019 19.23
Foto Nicolas Asfouri Afp
S. S.
S. S.
Hongkonška policija je uporabila solzivec in vodne topove, da je razgnala množico protestnikov, ki je v vladno stavbo metala kamenje. Protesti potekajo že tretji mesec zapored. Sprva so danes protestniki mirno obeleževali peto obletnico tako imenovanega gibanja dežnikov, ki se je sprožil po pekinški zavrnitvi reform v Hongkongu. »Vemo, da ne bodo poslušali, če bomo mirno protestirali, ker preprosto niso na tem nivoju,« je po poročanju Reutersa povedal eden od protestnikov.

Protesti v Hongkongu so se začeli junija zaradi nasprotovanja osnutku zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev kaznivih dejanj Kitajski. Osnutek je voditeljica Hongkonga Carrie Lam na začetku septembra dokončno umaknila, kar pa ni pomirilo protestnikov. Njihove osrednje zahteve so zdaj svobodne volitve, neodvisna preiskava policijskega nasilja na dosedanjih demonstracijah in amnestija za več kot tisoč aretiranih. V množici je redno slišati tudi pozive k neodvisnosti Hongkonga.

image
 Foto Mohd Rasfan Afp


Hongkong se je pod okrilje Kitajske iz rok Velike Britanije vrnil leta 1997. Kot območje s posebno upravo bi moral še vse do leta 2047 uživati posebne pravice, v kar pa številni tamkajšnji prebivalci dvomijo.