Protesti vse nasilnejši, ustreljenega najstnika obtožili napada na policijo

Hongkonška policija zahteva uvedbo policijske ure, osemnajstletnik, proti kateremu je uporabila pravi naboj, ostaja v kritičnem stanju.

Objavljeno
03. oktober 2019 09.23
Posodobljeno
03. oktober 2019 09.24
Izgredniki so na protestu znova uporabili molotovke. FOTO: Nicolas Asfouri/AFP
V. U.
V. U.
Osemnajstletni Tsang Chi-kin, ki ga je policist v Hongkongu predvčerajšnjim, med protesti na dan 70-letnice rojstva komunistične Kitajske, ustrelil v levo ramo, ostaja, kot poroča Sky News, še vedno v kritičnem stanju.

V torek ga je v četrti Tsuen Wan iz neposredne bližine ustrelil policist, ki se je, kot je zatem uradno objavila policija, zbal za lastno življenje. Posnetki dogodka kažejo, da so bili protestniki med spopadom oboroženi s palicami in dežniki. Šlo je za prvi primer uporabe pravih nabojev s strani policije vse od začetka protestov. Dotlej so uporabljali gumijeve naboje ali pa so bili streli opozorilni.

image
Ljudje so se na ustrelitev osemnajtletnika odzvali z napisi: Ne streljajte naših otrok. FOTO: Nicolas Asfouri/AFP
Protesti so vse nasilnejši. Izgredniki v boju s policijo uporabljajo molotovke ali kamne, policija je doslej uporabljala solzivec, gumijaste naboje in vodne topove. Kot piše tisk, je v torek uporabila šest nabojev pravega streliva. Namestnik načelnika policije v mestu Rang Ping-keung je izjavil, da je bila njihova uporaba skladna z zakonom.

image
FOTO: Nicolas Asfouri/AFP


Osemnajstletnika je oblast obtožila izgredništva in napada na policijo. Medtem so se protesti po streljanju še zaostrili. Včeraj se je tisoče demonstrantov znova zbralo in vzklikalo gesla proti vladi, protest je potekal tudi na šoli ustreljenega protestnika. Izgredniki so znova uporabili molotovke, policija od oblasti zahteva uvedbo policijske ure.

image
FOTO: Nicolas Asfouri/AFP


Izgredniki so znova blokirali promet, prišlo je do uničuevanja trgovskih objektov in postaj podzemne železnice, čez noč so morali zapreti tudi več železniških postaj.

image
FOTO: Susana Vera/Reuters