Protesti zaradi smrti Afroameričana med nasilno aretacijo se nadaljujejo

»Ne moremo imeti dveh pravnih sistemov, enega za črne in drugega za bele,« opozarja zastopnik družine domnevno umorjenega Georgea Floyda.
Fotografija: Protestniki so včeraj pred policijsko postajo, ki je okoli kilometer oddaljena od prizorišča aretacije, vzklikali gesla, kot so »Ne morem dihati« ali »Brez pravice ni miru«. FOTO: Kerem Yucel/AFP
Odpri galerijo
Protestniki so včeraj pred policijsko postajo, ki je okoli kilometer oddaljena od prizorišča aretacije, vzklikali gesla, kot so »Ne morem dihati« ali »Brez pravice ni miru«. FOTO: Kerem Yucel/AFP

V Minneapolisu, kjer je objava posnetka nasilnega policijskega postopka, med katerim je umrl 46-letni George Floyd, sprožila protirasistične proteste, znova poročajo o nemirih. Nasilje med protestniki in policijo je izbruhnilo tudi včeraj. Kot poroča Reuters, je policija uporabila solzivec in plastične naboje.



Med protesti – številni udeleženci na njem so si zakrili obraze – so se dogajali tudi vlomi v trgovine in vandalizem, uničevanje, protesti pa so zbruhnili po pozivu župana Minneapolisa Jacoba Freya, ki je tožilce pozval, naj sprožijo kazensko ovadbo proti belemu policistu, ki je sodeč po posnetku odgovoren za smrt moškega.

FOTO: Kerem Yucel/AFP
FOTO: Kerem Yucel/AFP


Pri aretaciji Floyda, ki je domnevno poskušal v lokalu s hrano plačati s ponarejenim bankovcem za 20 dolarjev, so sodelovali štirje policisti, ki so za zdaj odpuščeni. Po incidentu so trdili, da se je 46-letnik, zaposlen v neki restavraciji, postopku upiral. Incident bi minil brez težav zanje, če ne bi bilo mimoidočih in njihovih kamer. Posnetek sicer ne prikazuje, kaj se je dogajalo prej, kaže pa, kako policist kleči na vratu vklenjenega Floyda brez majice in mu pritiska glavo v asfalt.

Na posnetku je slišati prepir med policisti in mimoidočimi, ki so slišali Floyda, kako prosi policista, naj ga spusti, ker ne more dihati. Kmalu je nehal prositi. Reševalci so ga nepremičnega naložili v vozilo. V bolnišnici so ga razglasili za mrtvega.

Preiskavo dogodka je sprožil tudi FBI. Protestniki so včeraj pred policijsko postajo, ki je okoli kilometer oddaljena od prizorišča aretacije, vzklikali gesla, kot so »Ne morem dihati« ali »Brez pravice ni miru«. Zbralo se jih je več tisoč, policija je odgovorila s solzivcem in plastičnimi naboji.

FOTO: Stephen Maturen/AFP
FOTO: Stephen Maturen/AFP

 

Nasilje in ropanje lokalov


Protestniki so na policiste metali kamenje, druge predmete in prestrežene jeklenke s solzivcem, medtem so televizijski posnetki s helikopterja kazali ljudi, ki so vlamljali v trgovine in iz njih odnašali blago. Poročali so tudi o ognju v nekaterih lokalih.

Več sto protestnikov se je zaradi nasilne Floydove smrti zbralo tudi v Los Angelesu. Tudi tamkajšnji protest je prešel v izgred. Protestniki so poskušali zasesti cesto in prekiniti promet, nato so napadli dve policijski patrulji.

V Minneapolisu so policiste, ki so sodelovali v aretaciji, identificirali kot Dereka Chauvina, Thomasa Lana, Toua Thaa in J. Aleksandra Kuenga. V policijskem sindikatu so sicer posvarili ped prehitrimi zaključki in opozorili, da je treba počakati na ugotovitve patologov. Tudi v okrožnem državnem pravobranilstvu so napovedali, da bodo ustrezno ukrepali, ko bodo znane ugotovitve obdukcije.

FOTO: Stephen Maturen/AFP
FOTO: Stephen Maturen/AFP

 

Podobna smrt že leta 2014


»Ne morem dihati« je že več let eno od gesel gibanja Black Lives Matter. Tokratno nasilje spominja na smrt 43-letnega Erica Garnerja, ki je bil leta 2014 prav tako žrtev daviteljskega prijema policista. Porota na sodišču okrožja Staten Island je tedaj presodila, da belemu policistu Danielu Pantalu ne bo treba na sojenje.

»Koliko takšnih nesmiselnih ubojev zaradi pretiranega nasilja tistih, ki naj bi nas ščitili, bomo še prenesli v Ameriki?« se je javno vprašal zastopnik Floydove družine Ben Crumb, ki je opozoril, da je šlo za aretacijo zaradi manjšega in nenasilnega dejanja, pri čemer ni dokaza, da bi se Floyd policistom upiral. »Ne moremo imeti dveh pravnih sistemov, enega za črne in drugega za bele.«

Protestirali so tudi v Los Angelesu. FOTO: Agustin Paullier/AFP
Protestirali so tudi v Los Angelesu. FOTO: Agustin Paullier/AFP


FOTO: Stephen Maturen/AFP
FOTO: Stephen Maturen/AFP

Komentarji: