Protestniki še naprej blokirajo avtocesto med Španijo in Francijo

Aktivisti so avtocesto AP7 na severovzhodu Španije začeli blokirati v ponedeljek zjutraj.

Objavljeno
13. november 2019 17.00
Posodobljeno
13. november 2019 17.01
K protestom in blokadam sta pozvali gibanji za katalonsko neodvisnost Demokratični cunami in CDR, ki želita s tem špansko državo pozvati k dialogu, ki je po njihovem edina pot za rešitev katalonske krize.  FOTO: Rafael Marchante/Reuters
L. Z., STA
L. Z., STA
Zagovorniki neodvisnosti Katalonije še naprej blokirajo avtocesto med Španijo in Francijo. Več sto aktivistov je v torek zvečer postavilo barikade in zasedlo cesto pri Gironi, zato je moralo noč v svojih vozilih preživeti okoli 500 voznikov avtomobilov in tovornjakarjev. Davi so se protestniki spopadli s policisti, ki so jih skušali odstraniti.

Aktivisti so avtocesto AP7 na severovzhodu Španije začeli blokirati v ponedeljek zjutraj. Sprva je bila blokada pri mejnem prehodu La Jonquera na meji med Španijo in Francijo, v torek zvečer pa so se protestniki premaknili južneje, blizu kraja Sant Gregori nedaleč od Girone.

K protestom in blokadam sta pozvali gibanji za katalonsko neodvisnost Demokratični cunami in CDR, ki želita s tem špansko državo pozvati k dialogu, ki je po njihovem edina pot za rešitev katalonske krize. V Demokratičnem cunamiju so ob tem pozvali k novim protestom in blokadam cest v drugih delih Španije.

image
FOTO: Rafael Marchante/Reuters


Katalonijo je nov val protestov zajel, potem ko so sredi oktobra na dolgoletne zaporne kazni obsodili devet politikov in aktivistov, ki so bili aktivni pri poskusu razglasitve neodvisnosti Katalonije.

image
FOTO: Rafael Marchante/Reuters


image
FOTO: Rafael Marchante/Reuters


image
FOTO: Rafael Marchante/Reuters


image
FOTO: Rafael Marchante/Reuters