Protestniki tudi danes na ulicah Hongkonga

Kljub prepovedi se je na pohod po mestu zopet odpravilo na tisoče ljudi, ki protestirajo proti spornemu zakonu o izročanju osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski.

Objavljeno
28. julij 2019 11.31
Posodobljeno
28. julij 2019 14.38
Policija je danes odobrila mirujoč protest v parku mesta in hkrati prepovedala pohod skozi mesto. FOTO: Tyrone Siu/Reuters
STA
STA
Na tisoče ljudi se je danes zbralo v središču Hongkonga na protestih proti spornemu zakonu o izročanju osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski ter ravnanju oblasti do protestnikov. Protestniki so se danes kljub prepovedi odpravili na pohod po mestu.

Policija je danes odobrila mirujoč protest v parku mesta in hkrati prepovedala pohod skozi mesto.

Do današnjih protestov prihaja dan kasneje, ko je policije proti protestnikom uporabila gumijevke in solzivec. Številni protestniki so danes vzklikali gesli, kot sta Dol z zlobnim zakonom in Prilij olja, kar je kitajski izraz za vzpodbudo. Protestov se udeležujejo ljudje vseh starosti.

image
Hongkong že več kot mesec dni pretresajo množični in večinoma mirni protestni shodi, prišlo pa je tudi do nekaj nasilnih spopadov med protestniki in policijo. FOTO: Edgar Su/Reuters


Današnje proteste spremlja minimalno število policistov, njihovo število pa bi se lahko čez dan okrepilo. V finančni četrti mesta je policija kasneje proti protestnikom uporabila solzivec, ko so se ti približali pekinškemu uradu za zveze. Na televizijskih posnetkih je bilo videti policijo, kako je odvrgla solzivec na protestnike, ki so v bližini omenjenega urada postavili barikade.

Hongkong že več kot mesec dni pretresajo množični in večinoma mirni protestni shodi, prišlo pa je tudi do nekaj nasilnih spopadov med protestniki in policijo. Shode je zanetil predlog zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev hujših kaznivih dejanj Kitajski. Sčasoma so protestniki oblikovali tudi ostale zahteve, kot so demokratične reforme, splošna volilna pravica in večje svoboščine. Protestirajo tudi proti dosedanjemu nasilju nad protestniki.

Hongkong je nekdanja britanska kolonija, ki je leta 1997 postala administrativno območje Kitajske, a ji je bila v skupni deklaraciji zagotovljena avtonomija vse do leta 2047. Številni prebivalci oz. protestniki menijo, da so njihove pravice in svoboščine v zadnjih letih napadene.