Protestniki v Beogradu z motorno žago v rokah vdrli na nacionalno televizijo, intervenirali specialci

Kam bo to pripeljalo, je težko napovedati, notranji minister zagotovil, da se ne bo več ponovilo.
Fotografija: V Beogradu protestirajo že 15. teden zapored. Foto Andrej Isaković/AFP
Odpri galerijo
V Beogradu protestirajo že 15. teden zapored. Foto Andrej Isaković/AFP

Burno sinočnje dogajanje v srbski prestolnici se je poleglo šele ob polnoči, ko so protestniki, ki so se zbrali že 15. soboto zapored na srbskih ulicah in protestirali proti režimu, odšli izpred zgradbe televizije. Tokratni protest se je razlikoval od vseh dosedanjih, saj so intervenirali policijski specialci.
 

Z motorno žago v rokah in masko na obrazu vdrli na televizijo


Po tem, ko so protestniki vdrli na hodnike nacionalne televizije, vsaj dva sta bila tudi zamaskirana, eden je imel v rokah motorno žago, je prišlo do prerivanja s policijskimi specialci.

Nekateri mediji so poročali, da naj bi bili trije protestniki pretepeni, med njimi tudi opozicijski politik Dragan Djilas. Posnetek o tem ni bil objavljen nikjer, pač pa je zasebna televizija PINK TV, ki je še krepko čez polnoč v živo komentirala dogajanje, pokazala več posnetkov, kako Djilas brez kakršnihkoli poškodb hodi po ulicah.
 

Zasebna televizija namesto nacionalne


Protirežimski protestniki - na srbskih ulicah se jih je tudi tokrat zbralo na tisoče - so kot že večkrat zahtevali, da bi spregovorili po nacionalni televiziji. Ni povsem jasno in ne razumljivo, zakaj jim nacionalna televizija tega ne omogoči. Nacionalna televizija tudi ni predvajala posnetkov dogajanja na svojem lastnem dvorišču, ki so ga zasedli protestniki. Njeno vodstvo je kasneje po konkurenčni zasebni televiziji pojasnjevalo, da je novinarska svoboda nad vsem in da so protestniki z vdorom v zgradbo nacionalne televizije zadali udarec demokraciji, nič pa o tem, zakaj jih ne pusti spregovoriti v svojem programu.

Absurdno je bilo, da je prevzela vlogo nacionalne televizije sinoči zasebna PINK TV, ki je ves večer komentirala dogajanje in gostila kar tri ministre srbske vlade, ki so obsodili vdor na hodnike in v pisarne nacionalne televizije. Tudi med gosti zasebne PINK TV ni bilo nikogar od protestnikov. Sinoči se je oglasila se je tudi predsednica skupščine Srbije in ocenila, da gre za napad na novinarsko svobodo.

Minister za notranje zadeve Nebojša Stepanović je dejal, da je so protestniki z vdorom na nacionalni televizijo kršili javni red in mir. Napovedal je, da bodo v skladu z zakonom ukrepali. Po njegovih besedah so vdrli opozicijski politiki, med njimi Boško Obradović in Dragan Djilas. Policijski specialci so jih nagnali iz stavbe. Eden od protestnikov je bil priveden na policijsko postajo, saj je napadel policista, je povedal minister za notranje zadeve Srbije.
 

Razmere se še ne bodo umirile


Dogajanje pred zgradbo televizije so ves čas prenašali v živo preko družabnih omrežil. Protestniki so skandirali proti srbskemu predsedniku Aleksandru Vučiću in proti režimu nasploh.

Kaj se bo iz tega izcimilo, je težko napovedati, očitno pa je, da se razmere še ne bodo umirile. Sinoči je predsednik Vučić napovedal, da se bo danes opoldne odzval na proteste, opozicija pa je takoj pozvala ljudi, naj pridejo pred predsedniško palačo v čim večjem številu. Notranji minister je napovedal, da se kaj takega kot je nasilen vstop v državno ustanovo - nacionalno televizijo - ne bo nikoli več zgodil in da bo država ukrepala v skladu z zakonom.

Komentarji: