Protestniki vztrajajo na ulicah Kartuma, vojska jih skuša pomiriti

Tisoči se po odstavitvi Baširja niso odzvali na uvedbo policijske ure. Zdaj protestirajo proti vojski, imajo jo za del istega režima.

Objavljeno
12. april 2019 08.36
Posodobljeno
12. april 2019 14.10
Protestniki so ob razglasitvi odstavitve Baširja na ulicah sudanske prestolnice množično slavili, a se je navdušenje hitro poleglo. FOTO: AFP
Množice protestnikov tudi po državnem udaru v Sudanu s strani vojske, ki je včeraj končala tridesetletno vladavino predsednika Omarja al Baširja, ostajajo na ulicah Kartuma. Kot poroča mednarodni tisk, se tisoče protestnikov – protesti v sudanski prestolnici potekajo že mesece – že včeraj ni odzvalo na novo policijsko uro. Sedaj protestirajo proti vojski.

Državni udar je na nacionalni televiziji včeraj objavil obrambni minister Avad Ibn Ouf, ki je potrdil, da je Bašir po odstavitvi v arestu. Vojska je v državi razglasila izredne razmere in napovedala oblikovanje prehodnega sveta, ki naj bi bil na oblasti naslednji dve leti.image
Prehodni svet, ki naj bi bil v Sudanu na oblasti naslednji dve leti, vodi obrambni minister Avad Ibn Ouf. FOTO: Reuters


Protestniki so ob razglasitvi odstavitve Baširja na ulicah sudanske prestolnice množično slavili, a se je navdušenje hitro poleglo. Prepričani so, da je tudi vojni svet, ki je vodil udar, del istega režima, zato ostajajo na ulicah, piše BBC. Pojavljajo se tudi bojazni, da bi prišlo do obračunavanja vojske s protestniki. Organizacija združenih narodov in Afriška unija sta pozvali k umiritvi razmer.

»Gre za nadaljevanje istega režima,« je izjavila Sara Abdeljalil iz Zveze sudanskih profesionalcev. »Nadaljevati moramo z bojem in nenasilnim odporom.«

Nova oblast je sicer policijsko uro določila takoj po prevzemu oblasti, velja med 22. uro zvečer in 4. uro zjutraj. Če so množice proti Baširju, za katerega je mednarodno kazensko sodišče zaradi obtožbe genocida in vojnih zločinov v Darfurju izdalo mednarodno tiralico, vzklikale »Padi, to je vse!«, je njihovo zdajšnje geslo »Padi, znova!«

image
FOTO: Reuters


Vojska sicer skuša protestnike pomiriti. Začasni vojaški svet nima nobenih ambicij za trajno vladanje, je v nagovoru narodu izjavil predsednik njegovega političnega odbora Omar Zajn al Abdin.

»Nobenih ambicij nimamo, da bi obdržali oblast. Nismo pripravili rešitev za prihodnost ali ideologije, o tem bo odločalo ljudstvo,« izjavil. Povedal je tudi, da je namen začasnega sveta pomagati oblikovati dialog med političnimi strankami in državljani, s katerim bi končali krizo v državi.

Nova vojaška oblast je objavila tudi, da Baširja v času svojega vladanja ne nameravajo izročiti sodišču v Haagu.

Sudan k čimprejšnji vzpostavitvi civilne oblasti pozivajo tudi v mednarodni skupnosti. V Washingtonu so izjavili, da bi morali v vlado vključiti tudi civiliste. »Sudanci bo morali odločiti, kdo naj jih vodi, in pri tem so bili doslej jasni, zahtevajo tranzicijo pod vodstvom civilistov,« so izjavili na zunanjem ministrstvu ZDA. Tudi Evropska unija poziva Sudan k hitremu prehodu v civilno oblast.