Proti elektronskim cigaretam bo ukrepala tudi Kalifornija

Sprožili so obsežno osveščevalno kampanjo, vredno dvajset milijonov dolarjev.

Objavljeno
17. september 2019 09.27
Posodobljeno
17. september 2019 10.07
 FOTO: Thomas Peter/Reuters
J. P.
J. P.
Kalifornija je napovedala dvajset milijonov ameriških dolarjev vredno ozaveščevalno kampanjo, s katero hočejo oblasti javnost in predvsem mlade seznanjati z nevarnostmi uporabe elektronskih cigaret in dodatkov z okusi in vonjavami, poroča danes The Guardian.  Za to so se odločili, ker tudi v tej državi narašča število obolenj, povezanih z uporabo elektronskih cigaret Doslej je tu zbolelo 63 ljudi, predvsem mladih, eden od njih je umrl. 
 

Prva resna obolenja tudi v državi Washington


Prva resna pljučna obolenja, povezana z vejpanjem, so se medtem pojavila tudi v zvezni državi Washington, kjer pristojni v zdravstvu razvoj dogodkov spremljajo z zaskrbljenostjo. 

image
REUTERS Številni izdelki za vejpanje so privlačni tudi za najstnike. FOTO: Eduardo Muñoz/Reuters


Kalifornija se bo tako pridružila državi New York, ki je prav tako pohitela in uvedla prve ukrepe še pred ameriško zvezno administracijo. Decembra bo začela veljati tudi prepoved prodaje elektronskih cigaret v kalifornijskem San Franciscu, s čimer bo to mesto postalo prvo na svetu, ki bo v skrbi za zdravje mladih uvedlo tako drastičen ukrep. Ironično je, da ima v tem mestu sedež največji ameriški proizvajalec elektronskih cigaret Juul Labs. 
 

Plaz tožb proti Juul Labs


Proti temu podjetju se je zdaj sprožil plaz tožb, ki jih bo zaradi velikega števila kalifornijsko zvezno sodišče verjetno združilo in obravnavalo skupaj. Predstavniki Juul Labs trdijo, da so tožbe neupravičene.

Medtem pa število ljudi v ZDA, ki uporabljajo elektronske cigarete, še vedno narašča in zaradi trditev, da je to varna zamenjava za prave cigarete, ter zaradi dodajanja najrazličnejših privlačnih okusov je med njimi veliko mladih. Po pisanju Guardiana v Ameriki menda vejpa že okrog devet milijonov odraslih in 3,6 milijona najstnikov, kar ameriške zvezne zdravstvene oblasti že označujejo za epidemijo.