Protivladni protesti ne pojenjajo (FOTO)

Po tem, ko je bilo v petkovih protestih proti vladi poškodovanih več kot 450 ljudi, se je danes na ulicah zopet zbralo več tisoč ljudi.
Fotografija: Opozicija je zaradi nasilja na protestih danes zahtevala odstop notranje ministrice Carmen Dan in vodstva policije. FOTO: Inquam Photos Reuters
Odpri galerijo
Opozicija je zaradi nasilja na protestih danes zahtevala odstop notranje ministrice Carmen Dan in vodstva policije. FOTO: Inquam Photos Reuters

Protesti, ki v Romuniji trajajo že več mesecev, so vse do petka potekali mirno. Po tem, ko je bilo v petkovih protestih ranjenih več kot 450 ljudi, se je tudi v soboto na ulicah zbralo več tisoč ljudi. Med ranjenimi je bilo 65 huje ranjenih, policija je proti protestnikom uporabila solzivec, okoli 30 ljudi so aretirali. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, udeleženci protestov med drugim nosijo zastave Romunije in Evropske unije ter vzklikajo Brez strahu.

O protestih so poročali tudi iz mest Cluj-Napoca, Sibiu, Brasov in Temišvar.

Med demonstranti, ki so se danes zbrali na ulicah, so tako kot v petek številni izseljenci. Ti so nezadovoljni z vodenjem države, ki so jo zapustili zaradi korupcije, nizkih plač in pomanjkanja priložnosti.

Protestniki vladi očitajo, da s spreminjanjem zakonodaje vse bolj slabi boj proti korupciji ter ovira delo tožilcev. FOTO: Andrei Pungovschi/AFP
Protestniki vladi očitajo, da s spreminjanjem zakonodaje vse bolj slabi boj proti korupciji ter ovira delo tožilcev. FOTO: Andrei Pungovschi/AFP


Opozicija je zaradi nasilja na protestih danes zahtevala odstop notranje ministrice Carmen Dan in vodstva policije. Policija je po njihovih besedah »vojni stroj«, ki se je lotil pretežno mirnih protestnikov, je dejal vodja liberalcev Ludovic Orban. Policija kritike zavrača, češ da je bil odziv na nasilje postopen in primeren, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Romunski predsednik Klaus Iohannis je prav tako kot opozicija kritičen do policije. Dejal je, da močno obsoja »okrutno intervencijo policije, ki je bila neprimerna glede na obnašanje večine protestnikov«. Ob tem je opozoril, da nobena oblika nasilja ni sprejemljiva ter od tožilstva zahteval preiskavo primera s poudarkom na preverjanju dejanj policije.

A premierka Viorica Dancila ni zadovoljna z Iohannisovim odzivom in predsedniku očita, da »spodbuja prebivalstvo, da deluje proti oblastem« in da izrablja dramatični učinek dogodkov.

FOTO: Vadim Ghirda/AP
FOTO: Vadim Ghirda/AP


Protivladni protesti v Romuniji trajajo že več mesecev. Protestniki vladi očitajo, da s spreminjanjem zakonodaje vse bolj slabi boj proti korupciji ter ovira delo tožilcev. V začetku julija je romunski predsednik Klaus Iohannis na zahtevo ustavnega sodišča odstavil vodjo specializiranega urada tožilstva za boj proti korupciji Lauro Codruto Kövesi, ki je pred roko pravice v zadnjih letih privedla kar nekaj pomembnih uradnikov.

K odstavitvi je pozival predvsem predsednik vladajočih socialdemokratov (PSD) Liviu Dragnea, ki zaradi pravnomočne obsodbe sam ne sme vladati, proti njemu pa trenutno potekata še dve sojenji zaradi korupcije. Socialdemokrati si zato prizadevajo tudi za odpravo zakona, ki pravnomočno obsojenim prepoveduje vladanje.

Preberite še:

Komentarji: