Prva obsodba policistov za zločin v »vojni proti drogam«

Odgovorni za smrt najstnika Kiana Delosa Santosa so bili danes obsojeni na zaporne kazni v trajanju več deset let.
Fotografija: Smrt Kiana Delosa Santosa je sprožila množične proteste na Filipinih. FOTO: Bullit Marquez/AP
Odpri galerijo
Smrt Kiana Delosa Santosa je sprožila množične proteste na Filipinih. FOTO: Bullit Marquez/AP

Filipinsko sodišče je na visoke zaporne kazni obsodilo tri policiste, ki so odgovorni za umor 17-letnega Kiana Delosa Santosa avgusta lani. Najstnik je bil žrtev »vojne proti drogam«, ki jo je pred dvema letoma začela vlada Rodriga Duterteja.

»Najprej strel, nato razmislek je odnos, ki ga v civilizirani družbi ne moremo tolerirati,« je ob prebiranju današnje obsodbe dejal sodnik Roldolfo Azucena, navaja britanski BBC. Policisti so bili obsojeni na zaporne kazni do 40 let brez možnosti pogojnega izpusta.
 

Navedbe o samoobrambi ne držijo


Mladoletnega Kiana so lani našli mrtvega v ulici prestolnice Manila. Policisti vztrajajo, da je najstnik preprodajal droge in da so ga ubili v samoobrambi. Posnetki ulične nadzorne kamere njihovih navedb ne potrjujejo – s posnetka je razvidno, da so policisti mladeniča zajeli in ga odvedli do lokacije umora.

Današnja obsodba je prva obsodba zločinov med »vojno proti drogam«. FOTO: Reuters
Današnja obsodba je prva obsodba zločinov med »vojno proti drogam«. FOTO: Reuters


Smrt Kiana Delosa Santosa je bila povod za množične proteste na Filipinih, kjer je »vojna proti drogam« doslej zahtevala več kot 5000 življenj. Zunajsodne poboje močno obsojajo človekoljubne organizacije. Medtem ko jih preliminarno preiskuje tudi Mednarodno kazensko sodišče, je predsednik Duterte sprožil postopek za odstop Filipinov od rimskega statuta tega sodišča.

Preberite še:

Komentarji: