Prva sveta maša po hudem požaru, ki je močno poškodoval simbol Francije

Zaradi varnosti bo lahko prisotnih le 30 ljudi, ki bodo morali med mašo nositi čelade.

Objavljeno
15. junij 2019 07.44
Posodobljeno
15. junij 2019 07.49
Požar, ki je pred natanko dvema mesecema zajel pariško katedralo, je uničil dve tretjini strehe. FOTO: Gonzalo Fuentes/Reuters
A. I., STA
A. I., STA
V pariški katedrali Notre-Dame bodo danes darovali prvo sveto mašo po požaru, ki je cerkev deloma uničil pred dvema mesecema. Zaradi varnosti se je bo lahko udeležilo zgolj okoli 30 ljudi.

Mašo, ki se bo začela ob 18. uri, bo vodil pariški nadškof Michel Aupetit, udeležili pa se je bodo predvsem duhovniki, kanoniki in tudi delavci, ki cerkev obnavljajo. Vse skupaj bo prisotnih 30 ljudi, ki bodo morali med mašo nositi čelade.

Z bogoslužjem, ki ga bodo v živo prenašali na katoliškem programu KTO, bodo sicer obeležili praznik posvetitve katedrale, ki ga običajno praznujejo 16. junija.

image
Z bogoslužjem, ki ga bodo v živo prenašali na katoliškem programu KTO, bodo obeležili praznik posvetitve katedral. FOTO: Christophe Archambault/Afp


Požar, ki je pred natanko dvema mesecema zajel pariško katedralo, je uničil dve tretjini strehe, porušil pa se je tudi stolpič. Francoski minister za kulturo Franck Riester je ta teden ocenil, da bo obnova zahtevna.

»Notre-Dame je še vedno nestabilna, predvsem na ravni obokov, ki se lahko še vedno zrušijo,« je poudaril. Pojasnil je, da še vedno niso ugotovili vzroka požara, a za zdaj kaže, da ni šlo za kaznivo dejanje.

Francoski mediji so sicer v petek poročali, da so donatorji v dveh mesecih po požaru nakazali zgolj devet odstotkov oziroma okoli 80 milijonov od obljubljenih 850 milijonov evrov za obnovo cerkve.