Težave v nemškem zdravstvu

Zdravniki ocenjujejo, da jih je premalo in da je premalo denarja za dobro delo.

Objavljeno
10. oktober 2019 10.33
Posodobljeno
10. oktober 2019 10.50
Letos spomladi so nemški zdravniki v Frankfurtu na protestih zahtevali višje plače. FOTO: Reuters
J.B.P.
J.B.P.
Zdravniki imajo komaj še dovolj časa, da se posvetijo svojim bolnikom, denarja za nujna zdravljenja primanjkuje, na nekaterih območjih že primanjkuje zdravnikov. Sliši se kot poročilo o slovenskem zdravstvenem sistemu, toda zgornji stavek je povzetek teme o nemškem zdravstvu, ki ga je na podlagi javnomnenjske raziskave Inštituta za demoskopijo Allensbach objavil nemški časopis Die Welt.  

Stanje v Nemčiji sicer še ni alarmantno, vsaj po mnenju bolnikov ne. Kar 77 odstotkov jih je delovanje nemškega zdravstva v anketi ocenilo kot dobro ali zelo dobro in le dvajset odstotkov jih z njim ni zadovoljnih. Največ pripomb imajo uporabniki na vedno daljše čakalne dobe.
 

Premalo denarja, zdravnikov in osebja


image
REUTERS FOTO: Regis Duvignau/Reuters


Anketirani zdravniki imajo pripombe glede financiranja in glede števila zdravnikov, predvsem pa se bojijo razvoja v prihodnje. Stanje v nemškem zdravstvu se lahko namreč hitro bistveno poslabša, opozarjajo. Že zdaj so čakalne dobe predolge, porodne sobe v porodnišnicah so ponekod preobremenjene in morajo zato matere rojevati v improviziranih prostorih ...

Po podatkih OECD je Nemčija v letu 2017 za zdravstveno oskrbo namenila 5107 evrov na prebivalca, Slovenija pa v istem letu 2476 evrov na prebivalca.


Po ocenah nemškega zveznega statističnega urada je v lanskem letu šlo za zdravstvo v državi rekordnih 387 milijard evrov. Ta podatek je v nasprotju s trditvami zdravnikov, da denarja primanjkuje. A ljudje se pritožujejo nad rastjo prispevkov za zdravstveno blagajno in se bojijo, da se bo nemško zdravstvo razvilo v dvorazredni sistem, torej ločeno za bogate (ki se zdravstveno zavarujejo zasebno) in za preostale, ki se zavarujejo pri zdravstvenih zavarovalnicah.
 

Minister napoveduje ukrepe


image
FOTO: Jure Eržen/Delo


Da je treba stanje v zdravstvu izboljšati z nekaterimi ukrepi, je letos poleti priznal tudi nemški zvezni minister za zdravstvo Jens Spahn, ki je napovedal višje plače in najmanj 8000 novih delovnih mest za negovalno osebje. Zdaj namreč negovalnega osebja primanjkuje tudi zato, ker je delo naporno in glede na nemške razmere precej slabo plačano. Nad pomanjkanjem osebja se pritožujejo tudi zdravniki, še posebej tisti zunaj večjih mestnih središč v vzhodnonemških deželah. Tam se bojijo, da kmalu ne bo več mogoče zagotavljati normalne zdravstvene oskrbe prebivalcev. 

Stanje je po pisanju Welta še posebej kritično pri družinskih zdravnikih, ki so v povprečju že precej stari, nimajo pa naslednikov.