Prvič po 14 letih obiskali Titanik

Stanje včasih najbolj mogočne ladje se hitro poslabšuje.
Fotografija: Ekipa raziskovalcev je v sklopu odprave s posebej prilagodljivi kamerami prvič posnela posnetke razbitine v resoluciji 4K. Z uporabo sistemov potopnih kamer je ekipa opravila namenske fotogrametrične prehode na razbitini, kar bo omogočilo zelo natančne in fotorealistične 3D modele Titanika. FOTO: Atlantic Productions 
Odpri galerijo
Ekipa raziskovalcev je v sklopu odprave s posebej prilagodljivi kamerami prvič posnela posnetke razbitine v resoluciji 4K. Z uporabo sistemov potopnih kamer je ekipa opravila namenske fotogrametrične prehode na razbitini, kar bo omogočilo zelo natančne in fotorealistične 3D modele Titanika. FOTO: Atlantic Productions 

V sklopu petih izjemno zahtevnih potopov je mednarodna skupina globokomorskih raziskovalcev v začetku tega meseca pregledala potopljeno ladjo Titanik, ki počiva 3800 metrov pod gladino Atlantika.

Razbitina v dveh delih, med seboj oddaljenih 600 metrov, leži približno 600 kilometrov od kanadske province Nova Fundlandija. Potope je oteževalo slabo vreme nad Atlantikom in močni podvodni tokovi, ki so za ekipo predstavljali veliko stopnjo tveganja.
 
Po osemdnevni odpravi, ki jo je vodila enaka ekipa kot najgloblji potop vseh časov do dna Marjanskega jarka; raziskovalec Victor Vescovo, poznavalec Titanika Parks Stephenson, Rob McCallum (EYOS Expeditions) in tehnična ekipa iz družbe Triton Submarines, so raziskovalci dejali, da so nekateri deli ladijske razbitine v presenetljivo dobrem stanju, medtem ko drugi deli ladje vztrajno propadajo. Najslabše izgleda desni bok ladje, kjer so bili kapitanovi prostori.



Stephenson je po poročanju BBC-ja povedal, da je to, kar je videl v sklopu odprave, »pretresljivo«. »Kapitanove kadi, ki je med Titanikovimi navdušenci izjemno priljubljena, ni več,« je razkril poznavalec Stephenson. In za BBC nadaljeval, da je »uničena celotna paluba na desni strani ladje, ki bo kmalu za seboj potegnila tudi slavnostno dvorano«. Na tem mestu je raziskovalna ekipa v čast tistim, ki so na Titaniku leta 1912 izgubili življenje, pripravila krajšo slovesnost.
 
Vescovo, pilot podmornice pa je vtise po odpravi strnil za spletno stran Atlantic Production: »To je res velika razbitina. Nisem si predstavljal, da bo tako velika. Res neverjetno jo je bilo videti. Najlepši trenutek celotne odprave pa se je zgodil, ko sem ob strani opazoval Titanik in so se svetleče luči odbijale od razbitine. Videti je bilo, kot da mi ladja mežika.«
 

S posnetki bodo lahko napovedali, kako bo Titanik videti v prihodnosti


Svojega časa najbolj veličastna potniška ladja, ki je leta 1912 udarila v ledeno goro, pri čemur je umrlo več kot 1500 ljudi, po 107 letih korozije zaradi soli, močnih morskih tokov in bakterij, ki napadajo kovine, izgleda popolnoma neprepoznavno.
 
Ekipa raziskovalcev je zato v sklopu odprave s posebej prilagodljivi kamerami prvič posnela posnetke razbitine v resoluciji 4K. Z uporabo sistemov potopnih kamer je ekipa opravila namenske fotogrametrične prehode na razbitini, kar bo omogočilo zelo natančne in fotorealistične 3D modele Titanika, piše na spletni strani Atlantic Production.


 
S pridobljenimi posnetki bodo lahko ocenili trenutno stanje razbitine in predvideli njeno prihodnost ter omogočili vizualizacijo razbitine s pomočjo obogatene (AR) in virtualne resničnosti (VR).
 
Znanstveniki, ki so sodelovali v odpravi, bodo ugotovitve predstavili skupaj z izidom dokumentarnega filma. Ta bo nastal pod okriljem Atlantic Production (London), ki je bil za svoja dela že nagrajen s prestižnima nagradama BAFTA in Emmy.

Preberite še:

Komentarji: