Puigdemont odločen nadaljevati boj za katalonsko neodvisnost

»Potoval bom do zadnjega kotička našega kontinenta, da bi branil pravično stvar katalonskega ljudstva.«
Fotografija: Carles Puigdemont  FOTO: Tobias Schwarz/AFP
Odpri galerijo
Carles Puigdemont  FOTO: Tobias Schwarz/AFP

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont, ki se je štiri mesece po aretaciji v Nemčiji vrnil v Belgijo, je na novinarski konferenci v Bruslju zatrdil, da si bo širom Evrope še naprej prizadeval za neodvisnost Katalonije.

Puigdemont je iz Nemčije davi prispel v Belgijo, ki si jo je izbral za svoje bivanje in politično delovanje. »Moja politična dejavnost bo imela sedež tam,« je že pred dnevi napovedal 55-letni katalonski voditelj, ki se je v Belgijo lahko vrnil, potem ko so španske oblasti preklicale mednarodni priporni nalog zanj.

»To ni konec mojega potovanja. Potoval bom do zadnjega kotička našega kontinenta, da bi branil pravično stvar katalonskega ljudstva,« je izjavil danes pred zbranimi novinarji.

Obenem je zagotovil, da njegovo potovanje ne bo končano, dokler ne bodo izpuščeni vsi politični zaporniki, dokler se vsi tisti, ki so v izgnanstvu, ne bodo vrnili in dokler Katalonci ne bodo mogli uresničiti pravice do samoodločbe brez groženj z nasiljem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Puigdemont, ki so ga s položaja odstavili po spodletelem poskusu odcepitve Katalonije oktobra lani, je takrat skupaj s še nekaterimi prav tako odstavljenimi sodelavci pobegnil v Bruselj. Konec marca so ga zaradi s strani Španije razpisanega pripornega naloga aretirali v Nemčiji, čez katero se je v Belgijo vračal iz Finske.

Sodišče v nemškem Schleswig-Holsteinu je prejšnji teden ugodilo zahtevi Španije za izročitev Puigdemonta zaradi zlorabe javnih sredstev, ne pa upora, ta teden pa je to odločitev preklicalo. Špansko vrhovno sodišče je medtem umaknilo mednarodni priporni nalog zanj.

Komentarji: