Purdue Pharma je za poravnavo glede obtožb ponudil do 12 milijard dolarjev

Proizvajalec opioidov v lasti milijarderske družine Sackler si sicer prizadeva za globalno konstruktivno rešitev v zvezi z obtožbami glede zlorabe sredstev za lajšanje bolečin.

Objavljeno
28. avgust 2019 10.01
Posodobljeno
28. avgust 2019 10.02
FOTO: Drew Angerer/AFP
Be. B.
Be. B.
Sodišče je v ponedeljek odredilo, da bo moral farmacevtski velikan Johnson & Johnson zaradi vpletenosti v odvisnost z opioidi v zvezni ameriški državi Oklahoma plačati 572 milijonov ameriških dolarjev. Šlo je za prvo razsodbo v seriji več tisočih proti proizvajalcem opioidov, ki je pristala na sodišču.

Purdue Pharma, proizvajalec opioidov v lasti milijarderske družine Sackler, ki naj bi sicer z državo Oklahomo poravnala za 270 oziroma 85 milijonov dolarjev, pa naj bi zdaj ponudil do 12 milijard dolarjev za poravnavo več tisoč obtožb zoper njih, danes poroča BBC.Proti podjetju je vloženih več kot tisoč tožb zaradi sredstev za lajšanje bolečin OxyContin. Iz Purdue Pharma so za BBC povedali, da se intenzivno prizadevajo za globalno konstruktivno rešitev v zvezi z obtožbami, višino zneska pa niso komentirali. Pri NBC, kjer so prvi poročali o tem, so zapisali, da naj bi poravnava vsebovala tudi predajo lastništva Purdue Pharma.

image
V Ohiu oktobra napovedujejo kar 2000 tožb, povezanih z opioidi, razen če bodo stranke dosegle poravnavo. FOTO: George Frey/Reuters


V izjavi so zapisali: »Medtem, ko se je Purdue Pharma pripravljen odločno braniti v opioidnem sporu, je družba jasno nakazala, da je videti, da je po dolgoletnih potratnih sodnih sporov in pritožb na obzorju videti nekaj dobrega.« Pri družbi verjamejo, da je konstruktivna globalna rešitev najboljša pot za naprej, podjetje pa intenzivno sodeluje z državnimi pravobranilci in drugimi tožniki, da bi dosegli rezultat.«

Po poročanju Reutersa do zdaj ni bil sprejet nobene sporazum, razprave o poravnavi pa bi lahko propadle. Purdue Pharma je sicer eden od 22 proizvajalcev, distributerjev in lekarn z opioidi, ki so se znašli v seriji več kot dva tisočih tožb, ki bodo na sodišču oktobra.

Po podatkih US Centers for Disease Control and Prevention (Centra ZDA za nadzor bolezni in preventivo) so bili opioidi med letoma 1999 in 2017 prisotni pri kar 400.000 primerih smrti zaradi predoziranja. Od leta 2000 je zaradi tega v Oklahomi umrlo okoli 6.000 ljudi.