Avstrijski ministrici srečo v zakonu zaželel tudi Vladimir Putin

Putin je za poročno darilo Karin Kneissl s seboj pripeljal ruski tradicionalni pevski zbor.

Objavljeno
18. avgust 2018 08.07
Posodobljeno
18. avgust 2018 14.44
53-letna Kneisslova se je poročila s svojim dolgoletnim življenjskim sopotnikom. FOTO: Reuters
STA
STA
Ruski predsednik Vladimir Putin bo danes obiskal Berlin, kjer ga bo sprejela nemška kanclerka Angela Merkel. Pred tem pa se je na avstrijskem Štajerskem kot častni gost udeležil poroke avstrijske zunanje ministrice Karin Kneissl.

Uradno Putin v Avstrijo prihaja na delovni obisk. Poroka je potekala v gostišču v Gomilici (Gamlitz) v vinskih goricah avstrijske Štajerske nedaleč od meje s Slovenijo. 53-letna Kneisslova se je poročila s svojim dolgoletnim življenjskim sopotnikom, 54-letnim poslovnežem Wolfgangom Meilingerjem.

Poroke naj bi se udeležilo okoli sto gostov, med njimi tudi avstrijski kancler Sebastian Kurz ter podkancler Heinz-Christian Strache. Po poročanju tujih tiskovnih agencij bo Putin za »poročno darilo« s seboj pripeljal ruski tradicionalni pevski zbor.

Avstrijska policija zaradi prihoda ruskega predsednika pripravlja stroge varnostne ukrepe. Zaradi tega je pričakovati tudi težave in omejitve v prometu, tudi na letališču v Gradcu.

image
Putina je pričakala množica ljudi. FOTO: Ronald Zak/Ap


Po poroki še k nemški kanclerki


Po udeležbi na poroki avstrijske zunanje ministrice bo Putin pozno popoldne odpotoval še v Berlin k nemški kanclerki Merklovi. To bo njuno drugo srečanje v manj kot treh mesecih. Po napovedih bosta govorila o konfliktu v Siriji in na vzhodu Ukrajine, pa tudi o sporu glede plinovoda Severni tok 2.

Odnosi med Rusijo in Zahodom, tudi Nemčijo, so sicer že dalj časa napeti, med drugim zaradi kriz v Siriji in Ukrajini, pa tudi zaradi očitkov o ruskih kibernetskih napadih in vmešavanju v volitve v več članicah Nata.

Po drugi strani pa se odnosi Rusije in Avstrije vse bolj krepijo. Svobodnjaki (FPÖ), ki skupaj z Ljudsko stranko (ÖVP) vodijo avstrijsko vlado, so ena redkih strank v Evropi, ki podpirajo ruska stališča, tako glede zasedbe ukrajinskega polotoka Krim kot tudi odprav sankcij Evropske unije.