Putin parlamentu predložil predlog ustavnih dopolnil

Dopolnila predvidevajo delni prenos pooblastil na parlament in druge organe ter dodatno omejevanje predsedniških mandatov. 

Objavljeno
20. januar 2020 18.10
Posodobljeno
20. januar 2020 20.25
Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) in premier Mikhail Mišustin. FOTO:  Sputnik Via Reuters
STA
STA
Ruski predsednik Vladimir Putin je v parlament vložil paket ustavnih dopolnil, s katerimi bi med drugim del pooblastil predsednika prenesli na parlament in druge organe. Iz predloga, ki so ga objavili na spletni strani parlamenta, je razvidno, da predlaga omejitev predsedniškega mandata na dva in da bo parlament imenoval premierja.

Putin je ustavne spremembe napovedal minuli teden v letnem nagovoru, po katerem je odstopila vlada. Predvidoma bo okrepljena tudi vloga svetovalnega telesa (državnega sveta), kjer bi po mnenju nekaterih lahko 67-letni Putin ohranil vplivno vlogo tudi čez štiri leta, ko se mu bo iztekel predsedniški mandat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po predlogu predsednika bi iz ustave v delu, ki omejuje predsedniški mandat na dva zaporedna, črtali besedo zaporedna. S tem bi dodatno omejili število predsedniških mandatov, ki jih lahko ima ena oseba. 


Čemu reforme? 


Sveženj vključuje tudi predlog, da bi moral predsedniški kandidat živeti v Rusiji najmanj zadnjih 25 let (sedaj veljavno pravilo predvideva desetletno bivanje v Rusiji). S to reformo bi onemogočil nekaterim opozicijskim politikom, med njimi Alekseju Navalnemu, da bi v kratkem lahko kandidirali za predsednika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odbor dume za zakonodajo naj bi o predlogu razpravljal v torek, v sredo pa bo spodnji dom parlamenta odločil, kdaj bo razpravljal o spremembah, je sporočil predsednik parlamenta Vjačeslav Volodin.

Strokovnjaki ugibajo, čemu politične reforme. »Putin nakazuje, da se bo leta 2024 umaknil s položaja predsednika in spet postal premier,« je dejal pridruženi profesor na harvardski univerzi Diya Autal. Takrat bi ga za premierja lahko imenoval parlament, kar bi mu domnevno dalo več legitimnosti. Nadalje, razpravlja se tudi, da bi Putin lahko vodil državni svet ali celo ostal predsednik države, če bi sprememba ustave pomenila, da se na novo začnejo šteti predsedniški mandati.