Putin si s Trumpom želi temeljitejših pogovorov

Trump je tik pred zdajci odpovedal načrtovano dvostransko srečanje s Putinom ob robu vrha G20 v Argentini.
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin FOTO: AFP

Ruski predsednik Vladimir Putin je ob zaključku vrha skupine G20 v Buenos Airesu sporočil, da je ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu na kratko pojasnil stališče Rusije v ukrajinskem konfliktu. Hkrati je izrazil pripravljenost na temeljitejše pogovore.

Trump je tik pred zdajci odpovedal načrtovano dvostransko srečanje s Putinom ob robu vrha G20 v Argentini. Vzrok naj bi bil predvsem incident pred zasedenim ukrajinskim polotokom Krim, ko je Rusija zasegla tri ukrajinska vojaška plovila in 24 mornarjev, s čimer se je konflikt med Rusijo in Ukrajino znova razplamtel, s tem pa tudi konflikt med Rusijo in Zahodom.

Kljub temu sta se Trump in Putin v Buenos Airesu na kratko vendarle srečala. Kot je sporočila Trumpova tiskovna predstavnica Sarah Sanders, sta imela »neformalni pogovor«, ko sta se njuni poti križali med uradno večerjo na vrhu.

Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu na vrh G20 v Argentini FOTO: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump ob prihodu na vrh G20 v Argentini FOTO: Reuters


Putin je potem po končanem vrhu to srečanje vendarle opisal kot nekoliko pomembnejše. »Govorila sva stoje. Odgovarjal sem na njegova vprašanja glede incidenta v Črnem morju,« je ruski predsednik povedal novinarjem.

»Škoda, da nisva mogla imeti pravega srečanja. Mislim, da je res potreben. Upam, da se bova lahko sestala, ko bo ameriška stran na to pripravljena,« je izjavil Putin.

»Vprašanja, o katerih sva govorila, so res pomembna. Gre predvsem za vsa vprašanja strateške stabilnosti, vprašanja glede neširjenja orožja za množično uničevanje,« je še dodal.

Preberite še:

Komentarji: