Rajski Lombok stresel nov močan potres z magnitudo 6,3

Indonezija leži na tako imenovanem pacifiškem ognjenem obroču, zato so vulkanski izbruhi in potresi stalnica. 
Fotografija: Prebivalci si še niso opomogli po katastrofalnem potresu 5. avgusta. FOTO: Adek Berry/Afp
Odpri galerijo
Prebivalci si še niso opomogli po katastrofalnem potresu 5. avgusta. FOTO: Adek Berry/Afp

Dva tedna sta minila od katastrofalnega potresa na rajskem otoku Lombok v Indoneziji, pa je to območje stresel nov sunek, ki so mu sledili novi popotresni sunki. Po jutranjem potresu z magnitudo 6,3 sta danes zvečer po krajevnem času območje stresla še dva močna potresna sunka. Po podatkih ameriškega seizmološkega centra USGS je imel prvi magnitudo 6,9, po podatkih indonezijskih oblasti pa 7,0. Kmalu je sledil še sunek z magnitudo 5,9.

BBC poroča, da so tresenje tal danes najbolj čutili prebivalci vzhodnega dela priljubljenega turističnega otoka, v prestolnici Mataram, pa tudi na bližnjih otokih Bali in Sumbawa. Žarišče močnejšega večernega sunka pa je bilo približno 20 kilometrov pod površjem Zemlje okoli pet kilometrov južno od mesta Belanting town v okrožju Vzhodni Lombok, navedbe USGS povzema francoska tiskovna agencija AFP. Opozorila pred cunamijem niso izdali.

»Potres je povzročil paniko, ljudje so zapuščali domove in zbežali ven,« je danes dejal predstavnik nacionalne agencije za naravne nesreče Sutupo Purwo Nugroho. Dodal je, da dobivajo poročila o zemeljskih plazov v bližini kraja, kjer so pred dvema tednoma ostali ujeti pohodniki. 

»Ljudem, ki so pred dnevi ostali brez vsega, sem dostavljal potrebščine, ko so se nenadoma začeli majati električni drogovi. Spoznal sem, da gre za nov potres. Slišal sem kričanje in jok, vsi so pritekli na ulico,« je dogajanje tik po nesreči za Guardian opisal Agus Salim.

Gmotna škoda je ogromna. FOTO: Handout/Afp
Gmotna škoda je ogromna. FOTO: Handout/Afp


Prebivalci (in mnogi turisti) še vedno niso pozabili 5. avgusta, ko je serija potresnih sunkov, najmočnejši z magnitudo 6,9, zahtevala življenje najmanj 460 ljudi. Statistika naravne nesreče pred dvema tednoma je srhljiva - 7800 ljudi je bilo ranjenih, 417.000 jih je ostalo brez strehe nad glavo. Teden dni pred tem je otok stresel sunek z magnitudo 6,4, ki je zahteval 17 žrtev.

Gmotna škoda po preteklih potresih je bila ogromna in najbrž bo po današnjem še narasla. Nazadnje so jo ocenili za okrog 342 milijonov dolarjev (300 milijonov evrov).

Indonezija leži na tako imenovanem pacifiškem ognjenem obroču, zato so vulkanski izbruhi in potresi malodane stalnica. Prav tako še vedno ni zbledel spomin na tragično leto 2004, ko je potres z magnitudo 9,3 sprožil ogromen cunami ter na območju Indijskega oceana ubil več kot 220.000 ljudi, od tega 168.000 v Indoneziji.

Komentarji: