Rasista obsodili na dvanajst let ječe

Luco Traini je februarja lani dobri dve uri z avtomatskim orožjem streljal iz vozečega avta na temnopolte ljudi.
Fotografija: Italijanski karabinjerji so lani februarja v mestu Macerata aretirali desničarskega ekstremista, ki je s polavtomatsko puško streljal na temnopolte ljudi. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Italijanski karabinjerji so lani februarja v mestu Macerata aretirali desničarskega ekstremista, ki je s polavtomatsko puško streljal na temnopolte ljudi. FOTO: Reuters

Ancona – Prizivno sodišče v Anconi je privrženca skrajnih desničarjev Luco Trainija, ki je v rasističnem napadu februarja lani v italijanskem mestu Macerata ranil šest Afričanov, v sredo obsodilo na 12 let zapora. S tem je potrdilo kazen, ki jo je Italijanu oktobra lani izreklo prvostopenjsko sodišče v Macerati, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Sodišče v Anconi je Trainiju naložilo tudi plačilo odškodnine 13 oškodovancem v višini od tisoč do 10.000 evrov. Med oškodovanimi so ranjeni, pa tudi občina Macerata in lastniki dveh lokalov, poškodovanih v napadu.

Traini je 3. februarja lani več kot dve uri iz vozečega avtomobila po mestu streljal s polavtomatsko pištolo na temnopolte ljudi, več deset Afričanov, in jih šest ranil. Sam trdi, da je streljal iz maščevanja zaradi krutega umora najstnice v mestu, zasvojenke z mamili, ki je sicer ni poznal. Za ta umor je bil obtožen nigerijski preprodajalec mamil.

Luca Traini FOTO: Reuters
Luca Traini FOTO: Reuters


Tridesetletni Traini vseskozi zanika, da bi bil motiv napada rasističen, in trdi, da je streljal na preprodajalce mamil. Pri tem je zatrdil, da »ni on kriv, če so vsi preprodajalci v mestu temnopolti«. Po njegovem napadu se je v Italiji, ki je bila v času napada sredi volilne kampanje pred parlamentarnimi volitvami, razvnela ostra razprava o priseljencih, ki je pokazala globoke napetosti v državi glede odnosa do migrantov. Volitve so nato prinesle državi populistično protipriseljensko vlado, ki je močno zaostrila politiko do migracij.

Komentarji: