Razjezila demokrate, ker ni odgovorila niti na vprašanje, kje je njena pisarna

Kongresni demokrati so ji izdali poziv na zaslišanje, ker so hoteli slišati, kako je Donald Trump oviral pravosodje v času preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016.
Fotografija: Kongresni demokrati so ji izdali poziv na zaslišanje, ker so hoteli slišati, kako je predsednik oviral pravosodje. FOTO: Carlos Barria/Reuters
Odpri galerijo
Kongresni demokrati so ji izdali poziv na zaslišanje, ker so hoteli slišati, kako je predsednik oviral pravosodje. FOTO: Carlos Barria/Reuters

Nekdanja tesna sodelavka predsednika ZDA Donalda Trumpa Hope Hicks se je v sredo odzvala na poziv na zaslišanje v odboru za pravosodje predstavniškega doma ameriškega kongresa, vendar razjezila demokrate, ker je s seboj pripeljala pravnike Bele hiše, ki so ji prepovedali odgovoriti tudi na vprašanje, kje je njena pisarna.

Kongresni demokrati so ji izdali poziv na zaslišanje, ker so hoteli slišati, kako je Trump oviral pravosodje v času preiskave ruskega vpletanja v volitve 2016, ko mu je Moskva pomagala do zmage proti Hillary Clinton z računalniškimi vdori, objavami negativnih informacij in spletno propagando.

Hicksova, ki je bila zaposlena v Beli hiši, se je za razliko od drugih Trumpovih sodelavcev odzvala pozivu in s seboj pripeljala pravnike Bele hiše, ki so ji sproti prepovedovali odgovarjati na vprašanja.

Hope Hicks, ki je bila zaposlena v Beli hiši, se je za razliko od drugih Trumpovih sodelavcev odzvala pozivu in s seboj pripeljala pravnike Bele hiše. FOTO: Nicholas Kamm/Afp
Hope Hicks, ki je bila zaposlena v Beli hiši, se je za razliko od drugih Trumpovih sodelavcev odzvala pozivu in s seboj pripeljala pravnike Bele hiše. FOTO: Nicholas Kamm/Afp


Demokrate je to razjezilo. »Opazujem oviranje pravosodja v živo,« je dejal demokrat Ted Lieu iz Kalifornije med odmorom in razložil, da so pravniki Bele hiše Hicksovi prepovedali govoriti tudi o banalnih informacijah, kot je na primer, kje je njena pisarna.
Republikanski člani odbora so se medtem spraševali, zakaj je Hicksova sploh prišla na zaslišanje, saj jo je že zaslišal posebni tožilec Robert Mueller in demokrati imajo njene odgovore na njegova vprašanja.

Glavni pravnik Bele hiše Pat Cipollone je predsedniku pravosodnega odbora Jerryju Nadlerju razložil, da je predsednik Trump Hicksovi naročil, naj ne odgovori na nobeno vprašanje, ki zadeva obdobje njenega dela v Beli hiši.

Trump nima nobenih pooblastil, da zasebni državljanki, ki ni članica njegove vlade, prepove odgovore na vprašanja v kongresu. Demokrati se bodo morali sedaj odločiti, ali se bodo nanjo spravili s civilno tožbo ali morda celo aretacijo. Hicksova je med drugim Muellerjevim preiskovalcem priznala, da je nekajkrat lagala za predsednika.

Preberite še:

Komentarji: