Razkrite nove informacije o Hašodžijevi smrti

Iz zapisa je razvidno, na kakšen način so se storilci znebili novinarjevih posmrtnih ostankov.
Fotografija: Novinar je 2. novembra vstopil v prostore savdskega veleposlaništva v Istanbulu, vendar se od tod nikoli ni vrnil. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Novinar je 2. novembra vstopil v prostore savdskega veleposlaništva v Istanbulu, vendar se od tod nikoli ni vrnil. FOTO: AFP

Vir, ki želi ostati neimenovan, je podal nove informacije v zvezi s tem, kaj se je pripetilo usodnega 2. oktobra na savdskem veleposlaništvu v Istanbulu, ko je zaradi nasilne smrti preminil novinar Džamal Hašodži, poroča CNN.

Neimenovani vir je zatrdil novinarjem, da je prebral zapis zvočnega posnetka, ki ga je pripravila turška obveščevalna služba. Iz njega je razvidno, da je skupina mož napadla Hašodžija in ga začela daviti kmalu po vstopu na veleposlaništvo, slednji pa je pred smrtjo večkrat ponovil, da ne more dihati.

Sodeč po zapisu so se storilci po smrti novinarja lotili raztelešanja trupla, pri tem pa so uporabili motorno žago. Menda je pri zločinu sodeloval tudi dr. Salah Muhammad al-Tubaiqi, strokovnjak za forenzično medicino pri savdskem notranjem ministrstvu, ki je preostalim svetoval, naj si nadenejo slušalke in poslušajo glasbo, saj naj bi bilo tako lažje opraviti s truplom.

Navedbe vira, ki ga povzema CNN, so v nasprotju s trditvami savdskih pristojnih služb, da je novinar umrl po prepiru, v katerem so pripadniki obveščevalnih služb, ki so delovali na lastno pobudo in brez vednosti savdskega princa, nehote zadušili Hašodžija. Če se izkaže, da je zapis zvočnega posnetka resničen, se bo povečal pritisk na ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da ukrepa zoper savdskega princa. Trump je nedavno sporočil, da ni dovolj dokazov, ki bi nakazovali na prinčevo vpletenost.

Novinar Džamal Hašodži je 2. novembra vstopil v prostore savdskega veleposlaništva v Istanbulu, vendar se od tod nikoli ni vrnil. Pred smrtjo je poročal tako za savdske kot za zahodne medije. Zaradi izgube zaupanja pri kraljevi družini je odšel v izgon v Združene države, kjer je za Washington Post pisal kritične prispevke o princu prestolonasledniku.

Preberite še:

Komentarji: