Razpuščeni vladi grozi še nezaupnica

Avstrijski parlament bo težave z vodenjem države reševal šele po volitvah v evropski parlament.
Fotografija: Pri predsedniku države Alexandru Van der Bellnu so si v zadnjih dnevih podajali kljuke vsi ključni avstrijski politiki.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Pri predsedniku države Alexandru Van der Bellnu so si v zadnjih dnevih podajali kljuke vsi ključni avstrijski politiki. FOTO: Reuters

V severni sosedi se predvolilna kampanja že začenja, saj so se stranke spustile v politični spopad glede tega, kdo naj do predčasnih volitev sploh vodi vlado, premiera Sebastiana Kurza pa lahko naslednji teden doleti tudi glasovanje o zaupnici tistemu, kar mu je še ostalo od vlade. Zato je nocoj predsednik države Alexander Van der Bellen v posebnem televizijskem nastopu stranke pozval, naj kriznih razmer ne zlorabljajo v predvolilne namene, ampak naj raje pomislijo, kaj je dobro za Avstrijo.

Če bi se po škandalu, ki ga izzval video posnetek šokantnih izjav dosedanjega predsednika doslej koalicijske svobodnjaške stranke Heinza-Christiana Stracheja, kancler in predsednik vladajoče ljudske stranke Kurz zadovoljil zgolj s Strachejevim odstopom s položaja podpredsednika vlade, bi do septembrskih predčasnih volitev Avstriji vsaj tehnično vladali dosedanji ministri. A ker je zahteval in sprožil tudi odpoklic svobodnjaškega notranjega ministra Herberta Kickla, so se strankarski tovariši tega politika solidarnostno odločili, da bodo vsi odstopili.

Po dveurnih pogovorih s predsednikom države je odhajajoči kancler danes najavil odhod vseh dosedanjih ministrov iz svobodnjaške stranke, ki jih bodo zamenjali strokovnjaki in uradniki. Od tistih, ki jih je v vlado pripeljala svobodnjaška stranka, bo ostala le zunanja ministrica Karin Kneissl, ki ni članica stranke. Kanclerjev načrt, da bi namesto svobodnjakov resorje vodili strokovnjaki oziroma visoki uradniki ministrstev, je podprl predsednik države, pri katerem so si v zadnjih dnevih podajali kljuke vsi ključni avstrijski politiki. A voditeljica nekdaj vladajoče socialdemokratske stranke Pamela Rendi-Wagner je zahtevala odstop vseh dosedanjih ministrov, vključno s kanclerjem, vse njihove resorje pa naj bi čez poletje vodili strokovnjaki. V medije so danes že pricurljala imena kandidatov, ki bi jih socialdemokrati radi videli na položaju »tehničnega« kanclerja. V opoziciji si glede tega niso enotni, saj v liberalnem Neosu načrt Kurza o zgolj delni dopolnitvi vlade s strokovnjaki podpirajo.

Pač pa tudi v tej stranki kritizirajo odločitev, da bo posebno parlamentarno zasedanje, na katerem bodo reševali sedanjo krizo, šele v ponedeljek, kakor se je odločil predsednik parlamenta Wolfgang Sobotka po današnjem srečanju vodilnih predstavnikov ljudstva pri predsedniku države. Njegov argument je bil, da morajo prej v miru miniti volitve v evropski parlament, ker bi lahko razpravo o notranjepolitičnih razprtijah stranke zlorabile za evropsko kampanjo.


Skrivalnice glede nezaupnice


Ker je njegova beseda obveljala, se bodo poslanci zbrali šele dan po nedeljskih volitvah v evropski parlament, a na izrednem zasedanju lahko kanclerja Kurza doleti tudi glasovanje o nezaupnici. Ne glede na to, koga bo odhajajoči kancler postavil namesto svobodnjaških ministrov, opozicijska lista Zdaj zahteva to glasovanje. Ta stranka je doslej edina, ki ji javnomnenjske raziskave niso pokazale, da je zaradi škandala pridobila na račun svobodnjaške stranke. Ljudski stranki se je priljubljenost povečala, zato bi ji škodilo morebitno izglasovanje nezaupnice tistemu, kar je ostalo od vlade njihovega voditelja Kurza, ki hoče vse do volitev ohraniti videz sposobnega voditelja države.

V zadregi so socialdemokrati, ki se jim je v zadnjih dnevih pokazalo, da so brez učinkovitega vodstva. Oglašali so se regionalni voditelji stranke, ki so se zavzemali za glasovanje o nezaupnici, na sedežu stranke pa so odgovarjali, da se bodo o tem odločili v naslednjih dnevih. Kakor je za avstrijski javni radio povedal politični analitik Thomas Hofer, v stranki še vedno razmišljajo o tem, ali bodo njihovi volivci odločitev o podpori rušitvi tako ali tako odhajajoče vlade dojeli kot »zrelo«.

Podobno igro zavlačevanja se gredo svobodnjaki, ki so že v ponedeljek namignili, da utegnejo tudi sami glasovati za nezaupnico svojim dosedanjim koalicijskim ministrskim kolegom. Danes zjutraj so nekateri novinarji v tem smislu navajali tudi izjave Kickla, a so kasneje iz vodstva stranke sporočili, da so jih narobe razumeli. Novi prehodni voditelj svobodnjakov, dosedanji prometni minister in nekdanji predsedniški kandidat stranke Norbert Hofer je povedal, da se v stranki še niso odločili, njihova odločitev pa da bo odvisna od tega, kaj se bo dogajalo v naslednjih dnevih. V Neosu so izjavili, da glasovanju o nezaupnici nasprotujejo.

Komentarji: