Rekla je, da gre na sever, in izginila

Špansko smučarko, ki je osvojila olimpijsko medaljo, pogrešajo od 23. avgusta.
Fotografija: Še kot aktivna smučarka v Crans Montani leta 1987. FOTO: Joco Žnidaršič
Odpri galerijo
Še kot aktivna smučarka v Crans Montani leta 1987. FOTO: Joco Žnidaršič

Danes je že dvanajsti dan, odkar se je za nekdanjo uspešno smučarko Blanco Fernández Ochoa izgubila vsaka sled. Šestinpetdesetletnico, ki je kot prva (in edina) španska smučarka osvojila bronasto medaljo na zimskih olimpijskih igrah, pogrešajo od 23. avgusta, ko naj bi se sama odpravila na izlet v hribe.

Njeno izginotje je policija uradno potrdila 31. avgusta, kmalu zatem se je začela obsežna iskalna akcija na območju narodnega parka Sierra de Guadarrama severno od Madrida, kjer so našli osebni avtomobil pogrešane.



Španska športnica je več kot desetletje tekmovala s slovenskimi smučarkami. Veronika Šarec, Mateja Svet in Katjuša Pušnik so bile njene tekmice. Med letoma 1980 in 1992 je sodelovala na štirih olimpijskih igrah, veliki met pa ji je uspel leta 1992 v Albertvillu v Franciji, kjer je bila tretja v slalomu. Takrat je zbudila veliko pozornosti, saj je na tekmovanjih zastopala državo, ki nima dolge smučarske tradicije.
 

Za štiri dni na sever ...


»Ne počutim se dobro. Hočem biti sama in razmišljati. Mogoče bom prišla do Santiaga. Te bom poklicala,« je po poročanju časnika El Confidencial na dan izginotja zapisala sestri Loli v sporočilu, hčeri Olivii Fresneda (profesionalna tekmovalka v ragbiju) pa sporočila, da bo šla za »štiri dni v gore, na sever«. Blanca Fernández Ochoa se je odpravila v pogorje Sedem vrhov (Siete Picos) na obrobju Madrida, ki v Španiji velja za nevarno tudi za izkušene gornike.

V gore se je že večkrat odpravila sama. Njeni družinski člani in prijatelji so povedali, da je bila odlično telesno pripravljena. Po pisanju El Paisa je živela v finančno negotovih razmerah, saj ni imela rednih prihodkov.

Odpravila se je v pogorje Sedem vrhov (Siete Picos) na obrobju Madrida, ki v Španiji velja za nevarno tudi za izkušene gornike. FOTO: arhiv španske policije
Odpravila se je v pogorje Sedem vrhov (Siete Picos) na obrobju Madrida, ki v Španiji velja za nevarno tudi za izkušene gornike. FOTO: arhiv španske policije


Iskalna akcija poteka v razgibanem, hribovitem območju na površini 3000 hektarov. Sodeluje 300 pripadnikov varnostnih sil in več kot 100 prostovoljcev, nekdanjo smučarko pa iščejo s psi, brezpilotniki in helikopterji. Odpravi so se pridružili tudi izkušeni plezalci. »Tukaj lahko več tednov iščete pogrešanega, pa ga ne boste našli. To je kot iskanje šivanke v senu,« je za športni portal AS povedal plezalec Cesar Pérez de Tudela, ki dobro pozna njeno družino.


 

Družina smučarjev


Iskanje doslej ni obrodilo sadov, sledov, ki vodijo k Blanci Fernández Ochoa, pa ni veliko. Dom je zapustila brez osebnih dokumentov in mobilnega telefona, odkar je odšla, ni uporabila kreditne kartice. V črnem mercedesu razreda A, ki ga je policija našla na parkirišču pred vhodom v narodni park, ni znakov nasilja. Nazadnje so jo kamere posnele 24. avgusta v nakupovalnem središču blizu Madrida, ko je kupovala živila.

Fernández Ochoa se je rodila v Madridu leta 1963. Izhaja iz smučarske družine in je kar s štirimi sorojenci tekmovala na zimskih olimpijskih igrah. Njen brat Francisco Fernández Ochoa je prvi Španec, ki je osvojil zlato medaljo na zimskih olimpijskih igrah leta 1972 v Saporu na Japonskem. Po končani smučarski karieri se je posvetila golfu, sodelovala je tudi v nekaj resničnostnih šovih. Je dvakrat ločena mati dveh otrok, poleg hčere ima 19-letnega sina Davida, njeni bližnji so jo klicali Sneguljčica.

Komentarji: