Rekorden izbruh ošpic v ZDA, ki bi se mu dalo »povsem izogniti«

Letos so v ZDA zabeležili že več kot 700 okuženih z ošpicami, kar je največ od leta 2000, ko je bila ta izredno kužna bolezen v ZDA praktično izkoreninjena.
Fotografija: FOTO: AFP
Odpri galerijo
FOTO: AFP

Ameriški Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) poroča, da je bilo z ošpicami v ZDA letos okuženih več kot 700 ljudi, kar predstavlja najvišje število obolelih v zadnjih 25 letih, piše BBC. Smrtnih primerov letos niso zabeležili.

Primere so zabeležili v 22 zveznih državah, večinoma so oboleli necepljeni otroci. Povečanje števila obolelih je najvišje od leta 1994. Samo v preteklem tednu je zbolelo 78 oseb.

»Trpljenju, ki smo mu priča, bi se lahko povsem izognili,« je povedal državni sekretar za zdravje in socialne zadeve Alex Azar, s čimer je mislil na starše, ki so se odločili, da svojih otrok ne bodo cepili, ker da naj bi cepivo povzročalo bolezni, kot je avtizem. »Vemo, da so cepiva varna, saj so med najbolj raziskanimi medicinskimi produkti,« je pojasnil Azar.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Ugotovitve kažejo, da je okoli 40 obolelih ošpice prineslo s sabo iz potovanj v tujini, najpogosteje iz Ukrajine, Izraela in Filipinov.

Največ primerov so zabeležili v zvezni državi New York, kjer je izbruh koncentriran v soseskah ortodoksnih judovskih skupnostih v Brooklynu. Mestne oblasti so tam odredile obvezno cepljenje.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je meseca aprila sporočila, da se število primerov ošpic po svetu povečuje že tretje leto zapored. Med letošnjim januarjem in marcem je bilo število okužb za 300 odstotkov večje kot v enakem obdobju lani.

Od začetka leta je 170 držav Svetovni zdravstveni organizaciji prijavilo 112.163 primerov ošpic. V istem obdobju lanskega leta je 163 držav poročalo o 28.124 primerih, poročajo tuje tiskovne agencije. Glede na zadnje dostopne podatke je leta 2017 zaradi ošpic umrlo skoraj 110.000 ljudi.

Preberite še:

Komentarji: