Rešene migrante izkrcali na Lampedusi, nemška ladja odplula proti Malti

Italijanske oblasti so reševalno ladjo Alex, s katere so kljub prepovedi italijanskih oblasti izkrcali rešene migrante, zasegle.
Fotografija: FOTO: Reuters Tv Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Reuters Tv Reuters

Z reševalne ladje Alex italijanske nevladne organizacije, ki se je v soboto kljub ukazu italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, naj tega ne naredi, zasidrala v pristanišču na Lampedusi, so ponoči izkrcali približno 40 rešenih migrantov. Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye pa je ponoči odplula proti Malti.

Malteške oblasti so danes ladji nemške nevladne organizacije Sea-Eye, ki je iz Sredozemskega morja rešila 65 ljudi, prepovedala vplutje v njene ozemeljske vode. Svojim oboroženim silam je ukazala, naj »sprejme ustrezne ukrepe,« če bo ladja kljub temu vplula v malteške vode, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili iz malteške vlade.

Kot je sporočilo italijansko notranje ministrstvo, so proti posadki, ki deluje v okviru nevladne organizacije Mediterranea, sprožili preiskavo zaradi spodbujanja nezakonitih migracij. Mediterranea pa je prek Twitterja sporočila, da so italijanske oblasti zaradi kršitve mednarodnih pravil sprožile postopek le proti kapitanu ladje, ne pa tudi proti celotni posadki.

FOTO: Reuters Tv Reuters
FOTO: Reuters Tv Reuters


Italijanski notranji minister Matteo Salvini se je v soboto odzval na vplutje reševalne ladje Alex in poudaril, da ne bo nikomur dovolil izkrcanja z ladje. »Ne bom dovolil izkrcanja ljudem, ki ne spoštujejo italijanskih zakonov in pomagajo tihotapcem ljudi,« je v soboto zapisal Salvini.

Ladja nemške nevladne organizacije Sea-Eye, Alan Kurdi, ki je v petek v Sredozemlju rešila 65 ljudi, pa je je ponoči odplula proti Malti, potem ko ji italijanske oblasti prav tako niso dovolile vplutja v pristanišče na Lampeduso in je na dovoljenje čakala v mednarodnih vodah pred tem italijanskim otokom v Sredozemskem morju.

FOTO: Reuters Tv Reuters
FOTO: Reuters Tv Reuters


»Alan Kurdi je spremenil smer plovbe proti Malti,« je na Twitterju v soboto zvečer zapisala organizacija Sea-Eye. »Zdaj naj se pokaže, ali evropske vlade podpirajo italijansko stališče,« so zapisali na Twitterju in opozorili, da človeška življenja ne morejo biti stvar pogajanj. »Prepričani smo, da jim bo Malta zagotovila varno zatočišče, takoj ko Nemčija in druge države EU ponudijo, da jih bodo sprejele,« je za nemško tiskovno agencijo dejala tiskovna predstavnica te nevladne organizacije Carlotta Weibl.

Alan Kurdi je v petek v mednarodnih vodah ob obali Libije z gumijastega čolna rešil 65 ljudi, med njimi je veliko otrok brez spremstva. Predstavnik Sea-Eye je za nemški Deutsche Welle opozoril, da so mnogi izčrpani, nekateri v zelo slabem stanju, videti je, da so več mesecev živeli v slabih pogojih. Nekateri od njih naj bi bili v zbirnih centrih v Libiji pet let.

FOTO: Reuters Tv Reuters
FOTO: Reuters Tv Reuters

Preberite še:

Komentarji: