Reševanje ljudi, ujetih v ruševinah, se nadaljuje

Število mrtvih se je povzpelo na 98.
Fotografija: Reševalci in vojska nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Reševalci in vojska nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih. FOTO: Reuters

Dva dni po potresu, ki je z magnitudo 6,9 stresel indonezijski otok Lombok, reševalci in vojska nadaljujejo z iskanjem morebitnih preživelih. Po poročanju Reutersa je v potresu umrlo 98 ljudi, domove je moralo zapustiti vsaj 20.000 ljudi. Oblasti se bojijo, da bo število mrtvih še večje, saj se reševalne službe še niso prebile do odrezanih vasi na severu otoka.

Reševalci so izpod ruševin mošeje na severu Lomboka, kjer naj bi bilo ujetih več ljudi, danes uspeli potegniti dve osebi, so sporočili s tamkajšnje civilne zaščite. Reševanje upočasnjuje pomanjkanje težke opreme.

 
 
Humanitarni delavci se med tem trudijo zagotoviti zatočišče za tisoče, ki so ostali brez doma. V mestu Mataram zdravstveni delavci v poškodovanih bolnišnicah pomagajo ranjenim. Zaradi uničene infrastrukture ljudi zdravijo tudi na prostem.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Iz indonezijske agencije za civilno zaščito so sporočili, da imajo reševalci težave z dostopom do najhuje prizadetega dela otoka na severu, saj so nekatera območja zaradi porušenih mostov odrezana od sveta.
 
45-letni Riduan, čigar hiša je bila v potresu delno uničena, je za Reuters dejal, da za zdaj ni prejel nobene pomoči. »Ničesar ne dobimo,« je povedal, medtem ko je iz hiše skušal rešiti dokumente.
 
Tla v Indoneziji še naprej tresejo. Do torka zjutraj po lokalnem času so seizmologi zabeležili 230 popotresnih sunkov.
 
Konec julija je Lombok prizadel potres z magnitudo 6,4, v katerem je umrlo 17 ljudi.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters


Medtem turisti še naprej zapuščajo otok. Uradnih podatkov, koliko jih je dopustovalo na Lomboku in okolici ni. 

Po ocenah ameriškega seizmološkega urada je bilo žarišče potresa 18 kilometrov severozahodno od Lomboka na globini deset kilometrov.

 

Preberite še:

Komentarji: