Reševanje otroka IS neveste bi bilo preveč nevarno

»Pomisliti moramo na varnost britanskih uradnikov, ki bi jih poslali na vojno območje,« je odločitev komentiral britanski minister za zunanje zadeve Hunt. 
Fotografija: Shamims Begum je leta 2015 kot najstnica prebegnila v Sirijo in se pridružila borcem Islamske države (IS). FOTO: Laura Lean/Afp
Odpri galerijo
Shamims Begum je leta 2015 kot najstnica prebegnila v Sirijo in se pridružila borcem Islamske države (IS). FOTO: Laura Lean/Afp

Reševanje manj kot tri tedne starega otroka neveste džihada Shamime Begum bi bilo, kot je pojasnil britanski zunanji minister Jeremy Hunt, preveč nevarno. Deček z imenom Jarrah je umrl v četrtek, domnevno zaradi pljučnice. 

Jarrah je bil star manj kot tri tedne, z materjo sta živela v begunskem taborišču in čakala, ali se bosta lahko vrnila v Veliko Britanijo. Kljub temu, da so Begumovi odvzeli britansko državljanstvo, je bil deček uradno državljan Velike Britanije. Minister za zunanje zadeve Hunt je za BBC pojasnil, da bi z reševalno akcijo ogrozili preveč življenj ter hkrati potrdil, da je imel Jarrah britansko državljanstvo.



»Mati se je prostovoljno odločila zapustiti državo ter se pridružila teroristični organizaciji,« je Hunt pojasnil na pogovorni oddaji The Andrew Marr Show. Kljub temu, da so se številni novinarji podali na pot do begunskega taborišča ter so z Begumovo opravili tudi intervjuje, je po mnenju Hunta naloga za humanitarne delavce preveč nevarna. 

»Pomisliti moramo na varnost britanskih uradnikov, ki bi jih v tem primeru poslali na vojno območje,« je odločitev utemeljil Hunt ter dodal: »Shamima se je zavestno odločila pridružiti se Daeshu ter je vedela, da odhaja v državo, kjer ni britanskega veleposlaništva. Žal mi je, vendar imajo te odločitve tudi svoje posledice, kljub temu, da je situacija grozna.«

Britansko zunanje ministrstvo ter oddelek za mednarodni razvoj drugače poskušata najti načine, kako bi lahko otroke žena džihadistov z britanskim državljanstvom pripeljali na varno

Pred kratim je britanski časnik The Sunday Times poročal o dveh novih primerih džihadističnih nevest, ki sta ujeti vsaka v svojem sirijskem begunskem taborišču. 30-letna Reema Iqbal in njena dve leti mlajša sestra Zara prihajata iz vzhodnega predela Londona, britansko državljanstvo pa naj bi jima po poročanju neimenovanih virov odvzeli že aprila leta 2018. Sestri, danes materi petim fantom, ki so mlajši od osmih let, sta London zapustili leta 2013. Zara je bila na poti v Sirijo visoko noseča, Reema pa je imela že enega otroka.  

Britansko notranje ministrstvo posameznih primerov ni želelo komentirati. Pojasnili so, da odvzem državljanstva temelji na izčrpnih dokazih, med posameznimi primeri pa se zelo razlikuje. Zgolj lani so po podatkih ministrstva državljanstvo odvzeli 104 posameznikom, leto prej je zabeleženih le 50 tovrstnih primerov. 

Komentarji: