Štirje rešeni dečki v dobrem stanju, ostali upajo na čim manj dežja

Za priprave na novo reševalno akcijo potrebujejo vsaj deset ur. V prihodnjih dneh je na območju jame napovedano obilno deževje.

Objavljeno
08. julij 2018 07.11
Posodobljeno
08. julij 2018 21.06
V bolnišnico so pripeljali prve štiri dečke. Z reševanjem bodo nadaljevali jutri. FOTO: Reuters
L. Z., A. V.
L. Z., A. V.
Reševalci so na Tajskem začeli z akcijo, v kateri iz jame Tam Luang rešujejo dvanajst dečkov, članov nogometne ekipe, in njihovega trenerja. Prvi dan so rešili štiri dečke, nadaljevali bodo jutri zjutraj.Kaj vemo o reševalni akciji do zdaj?
 
  • Rešili so štiri dečke. V jami je ujetih še osem fantov in njihov trener; obstali so na istem mestu.
  • Vse štiri dečke so prepeljali v bolnišnico, njihovo zdravstveno stanje je dobro.
  • Prvega so iz jame rešili v nedeljo ob 14.40 po srednjeevropskem času.
  • Z reševanjem naj bi nadaljevali v ponedeljek okoli osme ure zjutraj po lokalnem času (ob treh zjutraj po srednjeevropskem času). Dopuščajo možnost, da začnejo tudi do deset ur kasneje.
  • Štirim dečkom so med akcijo namestili dihalne maske. Dečki morajo na poti iz jame hoditi, plezati, bresti po vodi in se potapljati.
  • Močnejše deževje so pričakovali že danes, toda med reševanjem jih ni oviralo. Raven vode v jami ni narasla, zato je bilo reševanje lažje od pričakovanj.
  • V potapljaški ekipi je trinajst tujih potapljačev in pet tajskih. Potapljače vodita John Volanthen in Rick Stanton, najboljša potapljača v jamah na svetu.
  • V celotni akciji sodeluje 90 reševalcev. Tudi vsi reševalci so po prvem dnevu v dobrem stanju.


image
Kako poteka reševanje ujetih dečkov


Eden od rešenih fantov je štirinajstletni Mongkol Bunpiam. To je tajskim medijem razkrila njegova mati. »Ko sem slišala njegovo ime, sem bila presrečna,« je rekla. »Komaj čakam, da spregovorim z njim.« Mongkol je sicer nogometaš že od malih nog in je tako zaljubljen v igro, da je skoraj vedno v nogometnem dresu. Navija za vodilno ekipo v tajski prvi ligi. 


Reševalno akcijo smo spremljali v živo. Kako je potekala, si preberite spodaj.

16.57 Štiri rešene dečke so iz jame prinesli na nosilih. Reševalci se morajo sedaj spočiti in preveriti opremo.

16.40 Znanih je še več informacij:
- tri dečke so v bolnišnico prepeljali s helikopterjem, enega z rešilcem
- prvega so iz jame rešili ob 14.40 po srednjeevropskem času
- pred naslednjo akcijo morajo obnoviti zaloge kisika, danes so vse porabili
- med reševanjem so dečki dihali s pomočjo kisikove bombe
- v prihodnjih dneh je na območju jame napovedano obilno deževje

image
Svojci in prostovoljci so veseli, ker so uspešno rešili prve štiri dečke. FOTO: AFP


16:28 Stanje okoli jame naj bi se počasi umirilo. Reševalci so odšli na zaslužen počitek.

16.21 Štirje rešeni dečki so v bolnišnici. Njihovo stanje naj bi bilo boljše od pričakovanj.

16:18 Preostalih osem dečkov in trener so ostali na istem mestu kot do zdaj. Potapljači, ki so reševali dečke, naj bi bili precej utrujeni.

image
Prve štiri dečke so pripeljali v bolnišnico. Njihovo zdravstveno stanje je boljše od pričakovanj. FOTO: AFP
 


16.12 V jami reševanje vodita britanska potapljača John Volanthen in Rick Stanton. Oba naj bi bila najboljša potapljača v jamah na svetu, skupno je bilo v jami osemnajst potapljačev.

16.06 Vodja akcije Narongsak Osatanakorn je potrdil, da so rešili samo štiri dečke, a ni hotel povedati, kateri štirje srečneži so to. Za naslednjo akcijo potrebujejo od deset do dvanajst ur priprav. »Danes je vse potekalo bolje od pričakovanj,« je povedal.

image
Narongsak Osatanakorn: Danes je vse potekalo bolje od pričakovanj. FOTO: AP


16:01 Prvo reševalno akcijo so očitno zaključili. Z naslednjo naj bi pričeli čez deset ur. Pri reševanju sodeluje 50 tujih reševalcev in 40 tajskih.

15:55 Dečke rešujejo hitreje in lažje od pričakovanj, saj se je gladina vode spustila, zato je več jam prehodnih.

15:52 Prispel je nov helikopter, prav tako prihaja in odhaja več reševalnih vozil.

image
K jami je prispelo več helikopterjev. FOTO: Reuters


15.44 BBC poroča, da je na varnem že šest dečkov. Eden naj bi potreboval posebno zdravniško pomoč. Kasneje so potrdili, da so rešili štiri dečke.

15:27 S prizorišča je proti bolnišnici odpeljalo več reševalnih vozil. Zaenkrat ni znano, ali so dečki v jami plavali ali so jih čez vodo nosili reševalci.

image
Reševalci očitno delujejo zelo učinkovito, saj so prve dečke rešili hitreje od napovedi. FOTO: AP


15:25 Kmalu naj bi iz jame prišla peti in šesti deček, po nekaterih neuradnih informacijah naj bi že bila zunaj.

15:20 Oglasil se je tudi ameriški predsednik Donald Trump. Povedal je, da so Američani pomagali tajski vladi, obenem je pohvalil reševalce.15.10 Tajska vojska je potrdila, da so iz jame prišli že štirje dečki. Tretji in četrti deček sta takoj po prihodu iz jame prejela zdravniško pomoč.

14.52 Član reševalne ekipe je za Reuters potrdil, da je jamo, v kateri je ujeta nogometna ekipa, zapustilo šest dečkov.

14.37 Generalpolkovnik Kongcheep Tantrawanit je zatrdil, da bodo kmalu na površje prišli še štirje dečki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Četverica je že prišla v širšo sobano, od koder pot na prosto ni več tako zahtevna.

14.21 Helikopter je vzletel izpred jame v smeri proti mestnemu središču, kjer je bolnišnica.

image
S helikopterjem so v bolnišnico odpeljali prve tri dečke, četrtega so z rešilcem. FOTO: Reuters


14.04 Lokalni uradniki so Reutersovim poročevalcem sporočili, da sta prva dva dečka prispela na varno. Trenutno ju pregledujejo zdravniki, preden ju bodo odpeljali v bližnjo bolnišnico.

***

Reševalci so v jamo vstopili ob 5. uri po srednjeevropskem času (10.00 po lokalnem času): ostali so le še potapljači, zdravniki in varnostne sile, vsi ostali, ki jih je bilo v zadnjih dneh vključno s prostovoljci okoli tisoč, pa so se morali umakniti. O akciji so obvestili družine, ki so jih dečki iz jame nagovorili tudi prek pisem.

Pred dvema dnevoma je guverner regije Čiang Raj Narongsak Osotanakorn pojasnil, da imajo dečki dovolj moči, da bi prehodili pot, ne morejo pa je preplavati.

image
Reševalci so v jamo vstopili ob 10.00 po lokalnem času. FOTO: Reuters


Oblasti ne izključujejo možnosti, da se reševanje zavleče tudi več dni. Izkušeni potapljači namreč za pot v obe smeri potrebujejo 11 ur, predvidevajo pa, da bodo prav toliko porabili za pot v eno smer, saj bodo morali skrbeti tudi za dečke in njihovega trenerja.


Kako poteka reševanje?


Po poročanju BBC je najzahtevnejši prvi del poti skozi ozek potopljen prehod. Dečki prvič v življenju uporabljajo potapljaško opremo, še več: nekateri ne znajo niti plavati. Med potapljanjem nosijo celoobrazne maske, ki so primernejše za novince, kisikovo bombo pa bo nosil potapljač pred dečkom. Po ozkem prehodu nato prispejo v širšo sobano, ki jo potapljači uporabljajo za svojo bazo. Tu se dečki spočijejo in se odpravijo na lažji del poti. Zunaj jih potem čaka zdravniška ekipa.

image
Dvanajsterica s trenerjem je že od 23. junija ujeta v jami Tam Luang na severu Tajske. FOTO: Reuters


Če bi se gladina vode znižala in bi jim uspelo iz jame izčrpati dovolj vode, bi to omogočilo, da bi se lahko skupina po isti poti, kot je v jamo prišla, iz nje tudi vrnila, in sicer še preden bi regijo zajelo močno deževje, vendar so pristojni organi očitno izključili to možnost.

Dvanajsterica s trenerjem je že od 23. junija ujeta v jami Tam Luang na severu Tajske. Potem ko so jih dva dni kasneje našli, so jih začeli oskrbovati s hrano in medicinsko pomočjo.

image
Ostali so le še potapljači, zdravniki in varnostne sile. Pred nadaljevanjem akcije se morajo dobro spočiti. FOTO: Reuters