Revščina in protesti odnesli premiera

Vladna kriza v Gruziji: Odstopil predsednik vlade Giorgi Kvirikašvili.
Fotografija: Petdesetletni gruzijski premier Giorgi Kvirikašvili, ki je konec leta 2015 prevzel vodenje vlade, je odstopil tudi zaradi nestrinjanja z vodjo vladajoče stranke Gruzijske sanje. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Petdesetletni gruzijski premier Giorgi Kvirikašvili, ki je konec leta 2015 prevzel vodenje vlade, je odstopil tudi zaradi nestrinjanja z vodjo vladajoče stranke Gruzijske sanje. FOTO: AFP

Dan po tem, ko je Unicef objavil podatke, da se je v zadnjih dveh letih v Gruziji število revnih več kot podvojilo, je premier Giorgi Kvirikašvili sporočil, da zapušča položaj predsednika vlade.



Odstop 50-letnega Kvirikašvilija, ki je konec leta 2015 prevzel vodenje gruzijske vlade, ni bil nepričakovan, čeprav je v sredo le nekaj ur pred to odločitvijo izjavil, da ne namerava zapustiti položaja. Dan pred tem se je namreč za zaprtimi vrati sestavilo vodstvo vladajoče stranke Gruzijske sanje, na sestanku pa je njen vodja, milijarder Bidzina Ivanišvili, ostro kritiziral delo vlade. Največ pripomb je imel 62-letni Bidzina na vodenje gospodarske politike, kot dokaz pa je navedel pravkar objavljeno poročilo Unicefa, v katerem so ugotovili, da se je zaradi počasnega gospodarskega razvoja, brezposelnosti in rasti cen odstotek Gruzijcev, ki živijo pod pragom revščine, v zadnjih dveh letih povečal z 2,1 na 5 odstotkov. Ivanišvili, ki mu je lani ameriška revija Forbes namerila 4,5 milijarde dolarjev premoženja, je pred kratkim znova stopil na čelo stranke, saj državo z okoli 3,7 milijona prebivalcev oktobra čakajo predsedniške volitve, njegovo kritiko vlade pa so podprli tudi poslanci njegove stranke, ki so obtožili premiera, da ni sposoben reševati socialnih problemov v državi.


»Predsednik vlade za vsakega državljana«


Kot razlog za odstop je premier navedel nestrinjanje z voditeljem stranke, ki da hoče reševati gospodarske težave preveč »levičarsko«. Še prejšnji teden se je Kvirikašvili hvalil, da je njegovi vladi uspelo doseči največjo gospodarsko rast v zadnjih letih, saj se je ta v prvih štirih mesecih povečala za 5,5 odstotka v primerjavi z enakim obdobjem lani, pred dvema mesecema pa je bila za 6,5 odstotka višja kakor aprila lani. Zdaj že nekdanji premier, ki je bil prej gospodarski in zunanji minister, pred tem pa je več let vodil Ivanišvilijevo banko Cartu, je izjavil, da je v zadnjih letih bilo več nesoglasij med njim in milijarderjem. »Poskušal sem biti predsednik vlade za vsakega državljana,« je povedal. Ko je odstopil, so njegovi ministri ostali vršilci dolžnosti, v vladajoči stranki pa napovedujejo, da bodo novega premiera izbrali v enem tednu.

Če je bila neučinkovita ekonomska in socialna politika glavni razlog, da je vladajoča stranka odstavila premiera, so po mnenju analitikov k njegovemu odstopu pripomogli tudi množični protesti, ki so se v zadnjem času vrstili v Tbilisiju. Zadnje so izzvale policijske racije v priljubljenih nočnih klubih v prestolnici, kjer so pravosodni organi iskali mamila in njihove razpečevalce, a so se tako grobo obnašali do lastnikov klubov in njihovih obiskovalcev, da so izzvali ogorčenje ljudstva, ki je šlo na ulice. Protesti so se končali šele, ko je v sredo stopil pred demonstrante na glavni tbilisijski aveniji Rustaveli notranji minister Georgi Gaharija, se opravičil za nasilne policijske postopke in obljubil, da bodo resno obravnavali vse pritožbe proti organom reda.


Nasilna smrt dveh šolarjev


Množične proteste je prejšnji mesec izzvala tudi razglasitev sodbe v primeru nasilne smrti dveh šolarjev. Šestnajstletna fanta sta umrla lani decembra v množičnem pretepu z nasprotniki iz višjih razredov, sodišče pa je spoznalo za krivega le enega storilca, drugega, čigar sorodnik je bil zaposlen v javnem tožilstvu, pa obsodilo zgolj zaradi poskusa umora. Protesti, katerih neformalni voditelj je bil eden od očetov ubitih šolarjev, so se začeli takoj po razglasitvi sodbe. Ogorčenje ljudstva je privedlo do odstopa generalnega tožilca Iraklija Šotadzeja, a to ni zadovoljilo protestnikov, ki so zahtevali, naj odstopi predsednik vlade. Ta je poskusil osebno pomiriti demonstrante, a mu niso pustili do besede, temveč so ga obmetavali s plastenkami.

Odstop premiera je »zmaga opozicije«, je izjavil Nika Melija, predsednik političnega sveta stranke Enotno nacionalno gibanje, ki jo je ustanovil nekdanji gruzijski predsednik in iz Ukrajine izgnani politik Mihail Saakašvili. Poslanka te stranke Salome Samadašvili je za ruski časnik Kommersant povedala, da ima njeno gibanje pripravljene načrte za jesen, ko bodo v državi izbirali novega predsednika. »Na teh volitvah bomo premagali Gruzijske sanje,« je dejala. Njen v tujini živeči šef Saakašvili je pozval Gruzijce, naj »pitonu« Ivanišviliju ne dovolijo, da bi se »prelevil in še naprej davil državo«.

Komentarji: