Rim se utaplja v smeteh, zdravniki sprožili alarm

Časopis Il Messagiero opozarja, da Rimu, če rešitve ne najdejo v desetih dneh, grozi kolaps.
Fotografija: Rim se že dolgo spopada s pomanjkanjem centrov za predelavo odpadkov, nestabilne razmere v mestni komunalni družbi Ama pa utegnejo večno mesto potopiti v smeteh. FOTO: Remo Casilli/Reuters
Odpri galerijo
Rim se že dolgo spopada s pomanjkanjem centrov za predelavo odpadkov, nestabilne razmere v mestni komunalni družbi Ama pa utegnejo večno mesto potopiti v smeteh. FOTO: Remo Casilli/Reuters

»V Rimu zaradi smeti tvegamo zaprtje šol« ali »Smo na robu izrednih zdravstvenih razmer«. S takšnimi opozorili, ki jih povzema italijanski tisk, so se šolski ravnatelji in člani Reda zdravnikov v Rimu odzvali na kaotične razmere, ki so v večnem mestu zavladale na področju ravnanja z odpadki.

Rim se že dolgo spopada s pomanjkanjem centrov za predelavo odpadkov, nestabilne razmere v mestni komunalni družbi Ama pa utegnejo večno mesto potopiti v smeteh. Na čelu te družbe se vrstijo odstopi, nazadnje je njen tričlanski nadzorni svet odstopil včeraj, ljudje, odgovorni za javno zdravje, pa se bojijo, da se bodo na ulicah in v parkih, v bližini šol in bolnišnic nagrmadili kupi smeti. Ti bi lahko pritegnili tudi različne živali.

FOTO: Remo Casilli/Reuters
FOTO: Remo Casilli/Reuters

 

Situacija vzdržna zgolj zaradi sosedov


Omenjena organizacija rimskih zdravnikov nenehno spremlja razvoj dogodkov, njeni člani opozarjajo, da je situacija vzdržna zgolj zato, ker so sosednje regije pripravljene prevzeti smeti iz prestolnice, četudi po visokih odškodninah. Sprožili so apel, vse, ki lahko v prestolnici vplivajo na ureditev razmer, pozivajo, naj sedejo k mizi in vendarle najdejo rešitev.

Ravnatelji so opozorili, da ljudje vse več smeti odlagajo v bližini šolskih objektov ali na njihovih dvoriščih. Če apel zdravnikov ne bo obrodil rezultatov, bodo od sanitarne inšpekcije zahtevali preglede šolskih objektov, kar bi lahko privedlo do njihovih zaprtij.

Časopis Il Messagiero opozarja, da Rimu, v kolikor rešitve ne bi poiskali v desetih dneh, grozi kolaps.

FOTO: Remo Casilli/Reuters
FOTO: Remo Casilli/Reuters

Komentarji: