Romunska gozdna mafija ubija gozdne čuvaje

V državi z največ prvinskimi gozdovi v Evropi ne morejo več obvladati nezakonite sečnje.
Fotografija: V Romuniji je kar polovica vseh evropskih pragozdov. FOTO: Agent Green
Odpri galerijo
V Romuniji je kar polovica vseh evropskih pragozdov. FOTO: Agent Green

Gozdni čuvaj Liviu Pop je ta teden šel v gozdove gorske gozdnate pokrajine Maramures na severu Romunije preverjat namige, da tam nekdo na črno seka les v državnih gozdovih. Kmalu zatem je njegov telefon utihnil in našla ga je šele policija po obsežni iskalni akciji. Ustreljenega. Pop je v zadnjem mesecu že drugi romunski gozdni čuvaj, ki je skrb za romunske gozdove plačal z življenjem, poroča BBC.

Ta teden umorjen romunski gozdni čuvaj Liviu Pop je imel ženo in tri otroke. FOTO: Facebook profil Liviu Pop
Ta teden umorjen romunski gozdni čuvaj Liviu Pop je imel ženo in tri otroke. FOTO: Facebook profil Liviu Pop


V Romuniji približno 29 odstotkov površine vse države pokrivajo gozdovi, med katerimi je še veliko prvinskih gozdov in pragozdov. Kar polovica vseh ohranjenih evropskih pragozdov je prav v Romuniji. To so divjine, v katerih še vedno normalno živijo medvedi, volkovi, risi in divje mačke.
 

Nezakonite sečnje je vse več


Skupno je v državi 6,4 milijona hektarov gozdnih površin, 51 odstotkov jih je v državni lasti in prav državni gozdovi so cilj zelo razširjene nezakonite sečnje. Čeprav je država v letih 2015 in 2016 zaradi razraščanja kraje lesa iz gozdov zaostrila zakonodajo in poskusila zaostriti tudi nadzor, je črne sečnje vse več in združbe, ki se ukvarjajo z njo, so vse močnejše in so za to, da ohranijo posel, očitno pripravljene tudi moriti. 

Sečnja v osrčju narodnega parka Domogled - Valeia Cernei. FOTO: Matthias Schickhofer/Agent Green
Sečnja v osrčju narodnega parka Domogled - Valeia Cernei. FOTO: Matthias Schickhofer/Agent Green


Preiskava o smrti Livia Popa je sicer že stekla, vendar osumljencev še niso odkrili. Dalj so preiskovalci prišli v primeru petdesetletnega gozdnega čuvaja Raduca Gorcioaia, ki so ga prejšnji mesec našli umorjenega v neposredni bližini črnega sečišča v gozdnem območju Pascani na severovzhodu države. S sekiro ga je menda pokončala trojica gozdnih tatov, od katerih sta bila dva še mladoletna. 
 

Doslej so ubili že šest gozdnih čuvajev


Romunska gozdna mafija je doslej v nekaj letih skupno ubila že šest gozdnih čuvajev, ki so jim poskušali stopiti na prste, veliko pa je bilo tudi fizičnih napadov s hujšimi poškodbami. Samo letos so čuvaje napadli šestnajstkrat. Storilci pa ne grozijo in ne napadajo samo gozdarjev, ampak so jo v preteklosti pogosto skupili tudi okoljevarstveniki, ki poskušajo pred črnimi poseki ubraniti vsaj najdragocenejše romunske gozdove. Tako vodja okoljevarstvene skupine Agent Green Gabriel Paun pravi, da so ga v zadnjih letih že večkrat poskušali ubiti. Pred štirimi leti, ko je raziskoval nezakonito sečnjo v bližini narodnega parka Retezat, so ga napadli ter mu polomili rebra in roko, imel pa je tudi počeno lobanjo. Obtoženci za ta napad bodo šele zdaj stopili pred sodišče.

Organizacija Agent Green se bori proti pretiranemu izsekavanju romunskih gozdov. Na posnetku golosek v narodnem parku Calimani. FOTO: Agent Green
Organizacija Agent Green se bori proti pretiranemu izsekavanju romunskih gozdov. Na posnetku golosek v narodnem parku Calimani. FOTO: Agent Green

Pritožba na evropsko komisijo


Po podatkih romunskega Greenpeacea v Romuniji gozdovi izginjajo skrb vzbujajoče hitro: zaradi degradacije, legalnih in ilegalnih posekov naj bi v državi vsako uro padlo tri hektare gozda. Tri nevladne okoljevarstvene organizacije Agent Green, ClientEarth in EuroNatur so zato prejšnji mesec na evropsko komisijo naslovile pritožbo zaradi neustreznega ravnanja romunske vlade v zvezi z izkoriščanjem romunskih gozdov.

Preberite še:

Komentarji: