Rudarji skoraj pri koncu kopanja rova

Rudarji imajo globoko pod površjem obilo težav pri iskanju dveletnega dečka, a upanje ostaja.
Fotografija: Starša dveletnega Julena Rosella nestrpno in skrušeno pričakujeta novice iz podtalja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Starša dveletnega Julena Rosella nestrpno in skrušeno pričakujeta novice iz podtalja. FOTO: AFP

Dnevi so minevali, a kaj veliko se ni spremenilo. Čeprav so reševalci nenehno poročali, da so blizu ujetega španskega dečka v širši okolici Malage, so vedno znova naleteli na nove težave. Dveletni Julen sicer še ostaja ujet v vrtini, a so rudarji vse bližnje, saj naj bi bili le še centimetre stran od končanja izkopavanja rova. Po borbi s kamnino kvarcit, so sedaj rudarji naleteli na mehkejši material, kar olajša vrtanje.



Že v začetku tedna so bili prepričani, da bodo lahko začeli izkopavati vodoravni predor do vrtine, v kateri naj bi bil ujet Julen, vendar so morali rudarji najprej utrditi svojo vzporedno vrtino. Po njej se spuščajo s posebnim dvigalom, toda v več kot sedemdeset metrov dolgi vrtini obstaja velika nevarnost, da bi se zapletle jeklene vrvi dvigala, zato je spuščanje in dviganje zelo počasno.



Reševanje poteka tudi ponoči. FOTO: AFP
Reševanje poteka tudi ponoči. FOTO: AFP


Zapleteni pogoji reševanja


Težavam ni videti konca. Ko so rudarji pričakovali, da bodo potrebovali 24 ur za izkopavanje vodoravnega rova, so nato v naslednjih 23 urah izkopali samo en meter rova od skupno 3,8 metra, kolikor naj bi ločilo vrtino z reševalci do vrtine z ujetim dečkom. Reševalcem so delo znova otežili izjemno trda kamnina in zapleteni pogoji izkopavanja, do petka zjutraj pa so izkopali približno 1,5 metra rova, tekom dneva pa so prišli do 2,5 metra. Tako jih do dečka loči še dober meter.

Del rudarske ekipe, ki rešuje Julena, spi v bližnjem hotelu. FOTO: Reuters
Del rudarske ekipe, ki rešuje Julena, spi v bližnjem hotelu. FOTO: Reuters


Obenem je to najnevarnejši del izkopavanja. Delo opravlja osem rudarjev iz Asturije (španske pokrajine s številnimi rudniki), razdeljeni pa so v štiri pare. Vsak par dela 40 minut, nato se v vrtino spusti naslednji, prav vsi uporabljajo kisikove jeklenke. Kdo bo našel dečka, zato ostaja povsem nejasno, hkrati si nihče ne upa ugibati, v kakšen stanju je dveletni deček, potem ko je v utesnjeni vrtini ujet že trinajst dni.



V bližino reševanja so prispeli številni ljudje, ki še upajo na uspešno rešitev dveletnega dečka. FOTO: Reuters
V bližino reševanja so prispeli številni ljudje, ki še upajo na uspešno rešitev dveletnega dečka. FOTO: Reuters


V reševalni akciji 300 ljudi


Skupno je v reševalno akcijo vključenih tristo ljudi. Poleg osmih rudarjev je zraven še trinajst inženirjev, 40 gasilcev, 50 reševalcev, 18 psihologov, 80 pripadnikov civilne zaščite in okoli sto prostovoljcev.

FOTO: AFP
FOTO: AFP


Vse več je tudi medijev, saj vsak dan v bližino mesteca Totalan pride več novinarjev. Poleg številnih španskih novinarjev so prispeli še poročevalci iz Portugalske, Nizozemske, Nemčije in Velike Britanije.

Komentarji: