Rumeni jopiči, granate in solzivec na Elizejskih poljanah (FOTO)

Policija je na Elizejskih poljanah aretirala več kot dvesto protestnikov.

Objavljeno
01. december 2018 16.16
Posodobljeno
01. december 2018 20.11
Francija mora storiti več v boju proti podnebnim spremembam, zato je zvišanje davščin na bencin in dizel nujno, pravi Macron. FOTO: Stephane Mahe/Reuters
»Macron, ne obravnavaj nas, kot da smo idioti,« piše na enem izmed mnogih protestnih plakatov. Množica ljudi, oblečenih v rumene brezrokavnike, je znova protestirala na francoskih ulicah. Po ocenah oblasti se je v Parizu zbralo 75.000 ljudi.

image
Množica ljudi, oblečenih v rumene brezrokavnike, znova protestira na francoskih ulicah. FOTO: Stephane Mahe/Reuters


Protesti, ki so jih sprožile visoke cene goriva, potekajo že dva tedna. Policija je morala na Elizejskih poljanah, kjer je aretirala najmanj dvesto protestnikov, uporabiti solzivec, granate in vodne topove. Pred 14 dnevi se je po vsej Franciji zbralo več kot 280.000 ljudi, pred enim tednom pa več kot 100.000, poročajo tuje tiskovne agencije. Ranjenih je bilo 20 ljudi, od tega šest policistov. Trgovine, banke in lokali so morali zaščititi svoja okna.

image
Policija je morala uporabiti tudi vodne topove. FOTO: Stephane Mahe/Reuters


»Naša odgovornost je, da se vse dobro izteče,« je dejal notranji minister Christophe Castaner ob srečanju s policisti. Francoski predsednik Emmanuel Marcon kljub temu ne odstopa od svojih prepričanj – Francija mora storiti več v boju proti podnebnim spremembam, zato je zvišanje davščin na bencin in dizel nujno.

Protestniki se danes zbirajo tudi v drugih delih države, denimo v Strasbourgu in Nantesu, kjer jih je približno trideset vdrlo na vzletno-pristajalno stezo tamkajšnjega letališča. Že v prejšnjih dneh so se protesti razširili v južni, francosko govoreči del Belgije.

image
Protestniki se danes zbirajo tudi v drugih delih države, denimo v Strasbourgu in Nantesu. FOTO: Stephane Mahe/Reuters


Večina demonstracij sicer poteka mirno, poroča BBC, čeprav so že prvi dan terjali smrtno žrtev. Protestniki so udarjali po avtu, voznica pa je v paniki pohodila plin in do smrti povozila eno od udeleženk protestov. Še ena podobna nesreča se je zgodila v Arrasu na severu države. Udeleženca protestov so hudo poškodovanega prepeljali v bolnišnico, je poročala nemška tiskovna agencija DPA.

image
Množica ljudi, oblečenih v rumene brezrokavnike, znova protestira na francoskih ulicah. FOTO: Stephane Mahe/Reuters


Protesti tudi v Nemčiji
Pred podnebno konferenco Združenih narodov, ki se bo v nedeljo začela v poljskih Katovicah, se je danes na ulicah Berlina in Kölna zbralo več tisoč protestnikov, ki so Nemčijo pozvali, naj opusti proizvodnjo električne energije na premog, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po podatkih organizatorjev se je barvitem pohodu s plakati, transparenti in kostumi na ulicah Berlina zbralo 16.000, v Kölnu pa 20.000 ljudi. Nemško vlado so pozvali, naj se zaveže, da bo do leta 2030 pri proizvodnji električne energije prenehala uporabljati premog. STA