Rusi aretirali novinarja Wall Street Journala, obtožujejo ga vohunjenja

V izjavi so zapisali, da je dobil nalogo, da zbere informacije o »dejavnostih enega izmed podjetij v okviru vojaško-obrambnega kompleksa«.
Fotografija: Danes 31-letni novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich je bil v preteklosti tudi poročevalec AFP in novinar The Moscow Times. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Danes 31-letni novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich je bil v preteklosti tudi poročevalec AFP in novinar The Moscow Times. FOTO: AFP

Ruska varnostna služba FSB je objavila, da so v mestu Jekaterinburg aretirali Evana Gershkovicha, novinarja ameriškega časopisa The Wall Street Journal, poroča Reuters. Aretacijo komentirajo kot doslej najresnejši ukrep proti kateremu od tujih novinarjev po začetku ruske invazije na Ukrajino. 

Zahodne tiskovne agencije se pri poročanju o incidentu sklicujejo na ruski Interfax, ki je o njem poročal prviTa je zapisal, da so Gershkovicha pridržali zaradi suma vohunjenja in da so v službi FSB svojo potezo argumentirali z besedami, da so »ustavili nezakonite dejavnosti ameriškega državljana Gershkovich Evana, rojenega leta 1991, dopisnika moskovskega biroja ameriškega časopisa The Wall Street Journal, akreditiranega pri ruskem zunanjem ministrstvu, ki je osumljen vohunjenja v interesu ameriške vlade«.

Rusi trdijo, da so ga ujeli ob dejanju, a niso predstavili dokazov

Kot še navaja Reuters, so v izjavi zapisali še, da je Gershkovich dobil nalogo »ameriške strani«, da zbere informacije o »dejavnostih enega izmed podjetij v okviru vojaško-obrambnega kompleksa«. Navaja tudi stališče Kremlja, da so novinarja ujeli ob dejanju, pri zbiranju podatkov, označenih za državno skrivnost. A ruske oblasti niso objavile niti kakih dokazov o novinarjevi krivdi niso objavile niti konkretnejših podatkov o vojaškem podjetju, v zvezi s katerim naj bi zbiral podatke.

Predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova je izjavila le, da Gershkovichevo delo v Ekaterinburgu ni bilo povezano z novinarstvom. In da tudi ni bilo prvič, da so novinarsko delo uporabili kot krinko za drugačno dejavnost. Oglasil se je tudi namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov, ki je povedal, da je o morebitni zamenjavi Gershkovicha v pogajanjih z Zahodom še prezgodaj govoriti. Opomnil je, da so se doslej tovrstne izmenjave vedno nanašale na osebe, ki so bile že obsojene.

»Odločno zavračamo obtožbe FSB in zahtevamo takojšnjo izpustitev svojega predanega, zaupanja vrednega poročevalca Evana Gershkovicha. Solidarni smo z Evanom in njegovo družino,« so se odzvali na uredništvu The Wall Street Journala. Kot dodaja AFP, je bil danes 31-letni Gershkovich tudi njihov poročevalec iz Rusije, delal pa je tudi za The Moscow Times. Njegova starša živita v ZDA.

Ameriško veleposlaništvo v Moskvi se na aretacijo še ni odzvalo. Kot so povedali, jih o incidentu uradno še niso obvestili.

Komentarji: