Rusi protestirajo proti pokojninski reformi

V Rusiji napovedujejo korenite spremembe pokojninske ureditve, množice so razdražene
Fotografija: Protesti v Moskvi Foto AP
Odpri galerijo
Protesti v Moskvi Foto AP

Ljubljana – Potem ko je ruski premier Dmitrij Medvedjev na začetku poletja predlagal korenito pokojninsko reformo, s katero bi po skoraj devetih desetletjih zvišali upokojitveno starost na 65 let za moške in 63 za ženske, se že vse poletje in tudi zdaj vrstijo izrazi nasprotovanja in protesti.

Že ob napovedi te občutljive reforme, s katero bi starostno mejo za upokojitev pri moških zvišali s sedanjih 60 na 65 let in pri ženskah s 55 na 63 let, je bilo jasno, da ljudje ne bodo stali križemrok.


Skupina ruskih sindikatov je takrat objavila peticijo proti načrtovanim ukrepom, poudarjali so, da številni po teh spremembah ne bodo dočakali pokojnine. V Rusiji naj bi moški dosegli pričakovano življenjsko dobo pri 66 letih, ženske pa pri 77. Predsednik Vladimir Putin je sicer že avgusta napovedal rahlo omilitev reforme, »odpustke« za ženske, zlasti za tiste z več otroki, ki naj bi jim predlaganih 63 let znižali na 60 let, prav tako za delavce v nevarnih poklicih in še nekatere skupine prebivalstva.

Na nedeljskih protestih, ki so potekali na dan lokalnih in regionalnih volitev, so, kot je poročala STA, aretirali več kot tisoč ljudi, od tega skoraj polovico, okoli 450, v Sankt Peterburgu. Protesti so se vrstili še v vsaj tridesetih mestih, seveda tudi v Moskvi, kjer naj bi sicer aretirali samo 40 ljudi, prav tako v Sibiriji in na območju Urala, tam naj bi v Jekaterinburgu pridržali več kot 180 protestnikov.

Komentarji: