Rusi zahtevajo dostop do zasebnih podatkov na Tinderju

Zanimajo jih zasebna sporočila in fotografije, ki si jih uporabniki delijo na aplikaciji za zmenke.
Fotografija: Pri Tinderju za zdaj zagotavljajo, da registracija nikakor ne predstavlja delitve kakršnih koli uporabniških ali osebnih podatkov z ruskimi organi. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Pri Tinderju za zdaj zagotavljajo, da registracija nikakor ne predstavlja delitve kakršnih koli uporabniških ali osebnih podatkov z ruskimi organi. FOTO: Jure Eržen/Delo

So ruski obveščevalci osamljeni? Morda. Kot poroča mednarodni tisk, je Rusija lastnike multinacionalne aplikacije Tinder, namenjene zmenkom, soočila z zahtevo po izročitvi zasebnih sporočil, fotografij, zvočnih posnetkov in videov uporabnikov v Rusiji.

Sodeč po tamkajšnjem nedavno sprejetem zakonu lahko oblast to zahteva; 175 podjetij se je znašlo na seznamu tistih, ki so zavezani k hranjenju podatkov šest mesecev, te podatke pa na zahtevo deliti tudi z državnimi organi.

Če se podjetja tega ne držijo, tvegajo blokado na ruskem trgu. Pri Tinderju za zdaj zagotavljajo, da registracija nikakor ne predstavlja delitve kakršnih koli uporabniških ali osebnih podatkov z ruskimi organi. Zagotavljajo, da ruski vladi niso predali nobenih podatkov. Kako bo v prihodnje, pa niso mogli zatrditi.

Novica prihaja v času, ko na Zahodu ocenjujejo, da Rusija omejuje svobodo interneta, kar opravičuje z obrambo države pred ekstremizmi.

Da je Tinder pristal na omenjenem seznamu 175 podjetij, je objavil Rozkomnador, ruski zvezni nadzorni organ za medije in komunikacijo, ki ga je leta 2008 ustanovil tedanji predsednik Dimitrij Medvedjev. Na seznam je uvrstil ameriško podjetje Match Group, ki ima v lasti tako Tinder kot nekatere druge portale za zmenkarije.
 

Kritike Tinderja na Zahodu


Po drugi strani ima Tinder kritike tudi na Zahodu. Po mnenju norveške potrošniške organizacije Forbrukerråde od uporabnika zahteva podelitev licence za uporabo vsebin, kot so fotografije. V neomejenem obdobju in za kakršnekoli namene. Tinder svojim uporabnikom za vedno odvzame nadzor nad fotografijami in drugo naloženo vsebino. Te pa je veliko, saj se mora uporabnik čim bolj opisati in predstaviti, da pridobiva nove prijatelje.

Splošni pogoji so napisani zapleteno in niso preprosto dostopni, povrhu jih lahko upravljavec kadarkoli spremeni, ne da bi mu bilo treba o tem obvestiti uporabnike. Aplikacija tinder privzeto dostopa do obilice podatkov iz preostalih aplikacij na telefonu, kot sta facebook in instagram. V podjetju lahko tudi brez obrazložitve odstranijo in izbrišejo uporabniški račun (verjetno pa ne uporabnikovih podatkov).

»Ne samo da so takšni pogoji uporabe nespoštljivi do potrošnikov, z njimi Tinder tudi krši evropsko zakonodajo o pošteni poslovni praksi in zaščiti osebnih podatkov,« je dejal Finn Myrstad iz norveške potrošniške organizacije. Tinder zakonodajo krši s tem, da uporabnikom odreče pravice do lastništva in nadzora nad njihovo lastno vsebino, kot so fotografije, zapiski pogovorov in video.

Komentarji: