EU in ZDA pozdravili rusko-ukrajinsko izmenjavo zapornikov

Rusi so končno izpustili tudi zajete mornarje z ladij, zaseženih novembra lani v Kerški ožini.
Fotografija: Ukrajinskega filmskega režiserja Olega Sentsov so danes pričakali na kijevskem letališču. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Ukrajinskega filmskega režiserja Olega Sentsov so danes pričakali na kijevskem letališču. FOTO: AFP

Rusija in Ukrajina sta danes izvedli že dolgo pričakovano izmenjavo zapornikov. Skupno sta si sprti državi izmenjali 70 zapornikov, med njimi tudi 24 ukrajinskih mornarjev, ki jih je Rusija priprla lani, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Kijevu in Moskvi so izmenjavo ocenili kot prvi korak k normalizaciji odnosov.

Vir pri ukrajinski vladi je za AFP potrdil, da bosta obe državi predali po 35 zapornikov. Med njimi je več vidnejših osebnosti. Poleg ukrajinskih mornarjev je Rusija izpustila še filmskega režiserja in aktivista Olega Sencova. Ukrajina pa je predala Rusiji novinarja tiskovne agencije Ria novosti Kirila Višinskega, ki so ga prejšnji mesec sicer pogojno izpustili.

V Moskvi sta dva avtobusa z zatemnjenimi okni zapustila zapor Lefortovo. Po poročanju ruske televizije Rossija 24 je konvoj zapustil zapor v okviru priprav na izmenjavo zapornikov. Pridržani so na letalih poleteli v domovini, kjer so pristali skoraj istočasno.



je Rusija blizu polotoka Krim lani zasegla tri ukrajinske vojaške ladje. Foto Reuters
je Rusija blizu polotoka Krim lani zasegla tri ukrajinske vojaške ladje. Foto Reuters

 

Prva večja izmenjava med državama po izbruhu konflikta leta 2014


Ukrajinske državljane so na letališču Borispol v bližini Kijeva sprejeli njihovi svojci in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ki je osebno pozdravil nekdanje zapornike. Sencov je dejal, da je vesel, da je doma in se zahvalil vsem, ki so se borili zanj.
V zadnjih dnevih so se krepila pričakovanja na izmenjavo zapornikov, ki je prva večja izmenjava med državama po izbruhu konflikta na vzhodu Ukrajine leta 2014.

Ukrajinski predsednik je o izmenjavi zapornikov spregovoril že po zmagi na volitvah. Ruski predsednik Vladimir Putin je ta teden dejal, da bo izmenjava ogromen korak k normalizaciji odnosov s Kijevom.

Skrbno varovan avtobus je v policijskem spremstvu zapustil moskovsko letališče Vnukovo 2. FOTO: AFP
Skrbno varovan avtobus je v policijskem spremstvu zapustil moskovsko letališče Vnukovo 2. FOTO: AFP


Podobno je danes dejal tudi Zelenski, ki je izmenjavo označil za prvi korak v smeri končanja vojne.
Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je pozdravil izmenjavo in dodal, da so veseli, da so se ruski državljani vrnili v domovino, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Putin in Zelenski sta se danes tudi pogovarjala po telefonu. Kot je pojasnil Zelenski, sta se strinjala, da bosta obnovila dialog.

Komentarji: