Rusija po letu dni znova napadla cilje na jugu Sirije

O morebitnih žrtvah poročil zaenkrat ni.
Fotografija: Sibiriski uporniki v tanku na ozemlju Dare. FOTO: Mohamad Abazeed/Afp
Odpri galerijo
Sibiriski uporniki v tanku na ozemlju Dare. FOTO: Mohamad Abazeed/Afp

Damask - Ruska bojna letala so v soboto ponovno začela bombardirati območja v južni Siriji, ki so pod nadzorom upornikov. Gre za prve tovrstne napade Rusije, odkar je Moskva tam pred skoraj letom dni pristala na prekinitev ognja, je sporočila nevladna organizacija Sirski observatorij za človekove pravice.

Po navedbah observatorija so ruske bombe v soboto v 25 napadih padle na naselja v provinci Dara. O morebitnih žrtvah poročil zaenkrat ni.

Danes so se zračni napadi nadaljevali, v njih je bilo ubitih pet civilistov. Prvi mož Sirskega observatorija za človekove pravice Rami Abdel Rahman je zanje obtožil Rusijo. Napadi so se vršili na mesta Al Herak, Al Sura in Alma, vsa v provinci Dara. Dva napada na Al Herak sta udarila nedaleč od bolnišnice, ki je bila poškodovana, zaradi česar so jo morali vsaj začasno zapreti, še navaja organizacija s sedežem v Londonu.



Dara je ena zadnjih regij v od vojne razdejani Siriji, ki še ostaja pod nadzorom upornikov. Konflikt v tem delu države se je sicer v zadnjem tednu okrepil, saj si sirske vladne sile prizadevajo ponovno prevzeti nadzor.

Gre za eno od območij, v katerih velja prekinitev ognja. ZDA, Jordanija in Rusija se dogovarjajo o rešitvi za južni del države, ki bi preprečil prelivanje krvi.

Režim predsednika Bašarja al Asada sicer poudarja, da v primeru, da dogovora ne bo, ne bo imel druge izbire kot uporabo sile.
Režim je zračne napade in obstreljevanje že okrepil, čeprav polna ofenziva še ni stekla.

Na območju je v zadnjih dneh umrlo najmanj 23 civilistov, navaja sirski observatorij. Med ubitimi je tudi 13 pripadnikov režimskih sil ter 15 upornikov.

Komentarji: