David Sassoli: »Očitno v Kremlju nisem dobrodošel? Sem malce sumil ...«

Kremelj je vstop v državo prepovedal Davidu Sassoliju, Veri Jourovi in nekaterim vidnim uradnikom iz Nemčije, Francije, Švedske, Latvije in Estonije.
Fotografija: Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in drugi vidni uradniki EU so v Rusiji personae non gratae. Gre za povračilni ukrep oziroma odgovor na marčevsko odločitev EU, da s prepovedjo vstopa v unijo kaznuje šest visokih ruskih uradnikov zaradi njihove vloge pri aretaciji opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. FOTO: Olivier Matthys/AFP
Odpri galerijo
Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli in drugi vidni uradniki EU so v Rusiji personae non gratae. Gre za povračilni ukrep oziroma odgovor na marčevsko odločitev EU, da s prepovedjo vstopa v unijo kaznuje šest visokih ruskih uradnikov zaradi njihove vloge pri aretaciji opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega. FOTO: Olivier Matthys/AFP

»Očitno v Kremlju nisem dobrodošel? Sem malce sumil (...) Nobene sankcije ali ustrahovanje ne bodo odvrnili Evropskega parlamenta ali mene od obrambe človekovih pravic, svobode in demokracije. Grožnje nas ne bodo utišale. Kot je napisal Tolstoj, ni veličine, kjer ni resnice,« se je na prepoved vstopa na Twitterju odzval predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli, ki mu je Rusija danes poleg podpredsednice Evropske komisije Vere Jourove ter še šestih državljanov EU prepovedala vstop v državo. Polno podporo je Sassoliju na Twitterju izreklo že tudi več političnih skupin v Evropskem parlamentu.

Novico o prepovedi vstopa v državo omenjenim visokim predstavnikom Evropske komisije in parlamenta, je sporočilo rusko zunanje ministrstvo. Gre za povračilni ukrep oziroma odgovor na marčevsko odločitev EU, da s prepovedjo vstopa v unijo kaznuje šest visokih ruskih uradnikov zaradi njihove vloge pri aretaciji opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega.

image_alt
Evroposlanci pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov iz članic EU

 

Bruslju očitajo netenje protiruske histerije


V Moskvi so tako danes znova ostro kritizirali sankcije, ki jih sprejema Bruselj, in mu očitali netenje protiruske histerije. »EU nadaljuje politiko nelegitimnih enostranskih sankcij proti ruskim državljanom in organizacijam,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass ocenilo zunanje ministrstvo v Moskvi.

Kot so še dodali, unija zavrača vse poskuse Rusije, da bi spore rešili z dialogom. Namesto tega se zateka k dejanjem, »ki ne puščajo nobenega dvoma, da je njihov resnični cilj za vsako ceno zavreti razvoj naše države«.

Navalni, ki je lani preživel zastrupitev z živčnim strupom, prestaja dvoinpolletno zaporno kazen v kazenski koloniji vzhodno od Moskve. Zaradi njegove zastrupitve in kasnejše aretacije sta EU in ZDA proti Rusiji uvedli že več sankcij.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v četrtek v luči ločenega diplomatskega spora med Rusijo in Češko države članice EU pozvali k usklajenemu izgonu ruskih diplomatov. V sprejeti resoluciji so poleg tega znova pozvali k brezpogojni izpustitvi Navalnega in izrazili zaskrbljenost zaradi krepitve ruskih sil ob meji z Ukrajino.

Preberite še:

Komentarji: