Rusija prijela Ukrajinca, ki sta domnevno načrtovala napade na nuklearke

Cilj teh napadov naj bi bil povzročiti resno gospodarsko škodo Rusiji. Ruske oblasti so napade pripisale ukrajinskim obveščevalcem.
Fotografija: Na fotografiji jedrska elektrarna v Zaporožju v Ukrajini. FOTO: Andrey Borodulin/AFP
Odpri galerijo
Na fotografiji jedrska elektrarna v Zaporožju v Ukrajini. FOTO: Andrey Borodulin/AFP

Ruska varnostna služba FSB je danes sporočila, da so prijeli Ukrajinca, ki sta domnevno načrtovala napade na jedrske elektrarne v Rusiji. Cilj teh napadov naj bi bil povzročiti resno gospodarsko škodo Rusiji, izjavo FSB povzemajo ruske tiskovne agencije. Ruske oblasti so napade pripisale ukrajinskim obveščevalcem.

»Diverzantska skupina ukrajinske zunanje obveščevalne službe je v začetku maja poskušala razstreliti približno 30 daljnovodov jedrskih elektrarn v Leningradu in v Jedrski elektrarni Kalinin«, da bi zaustavila jedrske reaktorje v elektrarnah, je sporočila FSB.

Cilj je bil povzročiti »resno gospodarsko škodo Rusiji in škodovati njenemu ugledu«, so še dodali po poročanju ruskih tiskovnih agencij.

Skupini je uspelo razstreliti »steber, ki je nosil visokonapetostni vod, in postaviti mine v še štiri stebre, ki nosijo visokonapetostne vode iz Jedrske elektrarne Leningrad«.

Eksploziv so postavili tudi v bližini sedmih stebrov, povezanih z Jedrsko elektrarno Kalinin, poročanje povzema francoska tiskovna agencija AFP.

FSB je sporočila, da išče tretjega moškega z ukrajinsko-ruskim državljanstvom, in dodala, da so na domovih osumljencev in njihovih domnevnih sostorilcev našli 36,5 kilograma eksploziva in okoli 60 detonatorjev. Aretirali so tudi dva Rusa, ki sta domnevno trojici pomagala.

V zadnjih dneh so tudi iz ruske regije Belgorod, ki leži ob meji z Ukrajino, poročali o napadih domnevnih proukrajinskih sabotažnih skupin, pri čemer naj bi ruske sile po navedbah Moskve skupino uničile in ubile več kot 70 njenih borcev. Spopadi so terjali žrtve med civilisti, več ljudi je bilo ranjenih.

Prigožin: Wagner v Bahmutu začel predajati položaje ruske vojski

Ruska najemniška vojaška skupina Wagner je začela umikati svoje sile iz Bahmuta na vzhodu Ukrajine in tamkajšnje položaje predajati rednim ruskim enotam, je danes dejal vodja Wagnerja Jevgenij Prigožin. V soboto je zatrdil, da so njegove enote po dolgotrajnih bojih zavzele mesto, kar pa so v Kijevu zanikali.

»Umikamo enote iz Bahmuta,« je dejal Prigožin v danes objavljenem videoposnetku, na katerem ga je videti v polni bojni opremi, kako se med drugim pogovarja z več člani Wagnerja. »Od danes ob petih zjutraj do 1. junija bo večina enot razporejenih v tabore v zaledju. Naše položaje predajamo ruski vojski,« je povedal.

»Vojski predajamo položaje, strelivo in vse ostalo,« je Prigožin še dejal v videoposnetku, objavljenem na družbenih medijih.

Prigožin je dodal, da bi nekatere Wagnerjeve sile lahko ostale, če bi redne enote ruske vojske naletele na težave, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Wagnerjeve sile so v zadnjih mesecih vodile napade za zavzetje Bahmuta, kjer so potekali najdaljši in najbolj krvavi spopadi od začetka vojne v Ukrajini.

Skupina Wagner in ruska vojska sta konec prejšnjega tedna sporočili, da je Bahmut padel, medtem ko je Ukrajina zatrdila, da njene enote še vedno nadzirajo enega od predelov opustošenega mesta in da se boji nadaljujejo. Prigožin je takrat tudi napovedal, da bo do 1. junija položaje Wagnerja v Bahmutu predal ruski vojski.

Preberite še:

Komentarji: