Ukrajina menda prevzela nadzor nad delom naselja severno od Bahmuta

Odnosi med Wagnerjem in rednimi silami so se v zadnjih mesecih zaostrili.
Fotografija: Ukrajinske čete blizu Bahmuta FOTO: Marko Djurica/Reuters
Odpri galerijo
Ukrajinske čete blizu Bahmuta FOTO: Marko Djurica/Reuters

Ukrajinske sile so znova prevzele nadzor nad delom naselja Berhivka, ki leži severno od mesta Bahmut, je danes sporočil vodja ruske najemniške skupine Wagner Jevgenij Prigožin. Pri tem je rusko vojsko obtožil, da zapušča položaje v mestu, in njihov umik označil za sramoten.

image_alt
Razpad Ruske federacije ne bi bil ponižanje, temveč obet za boljšo prihodnost

»Zdaj je del naselja Berhivka že izgubljen, ruski vojaki pa mirno bežijo. Sramota!« je izjavil Prigožin ter ruskega obrambnega ministra Sergeja Šojguja in načelnika generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova pozval, naj obiščeta fronto in povzdigneta moralo vojakov. »Zmoreta to! Če ne, pa bosta umrla kot heroja,« jima je dejal.

Berhivka leži okoli sedem kilometrov severno od Bahmuta, kjer so v zadnjih mesecih pod vodstvom Wagnerja potekali najdaljši in najbolj krvavi spopadi od začetka vojne v Ukrajini.

Skupina Wagner je sicer maja sporočila, da je zavzela Bahmut, svoje položaje v mestu pa je menda že predala ruski vojski. Ukrajina medtem vztraja, da njene enote še vedno nadzirajo enega od predelov opustošenega mesta in da se boji nadaljujejo.

Prigožin je v nedeljo na telegramu objavil tudi dokument o operacijah skupine Wagner v zadnjem mesecu. V dokumentu je med drugim navedeno, da je maja prišlo do izmenjave ognja med ruskimi plačanci in rednimi silami, katerih vojaki so bili menda pijani.

Odnosi med Wagnerjem in rednimi silami so se v zadnjih mesecih zaostrili. Prigožin je namreč ruske sile večkrat obtožil, da zapuščajo svoje položaje, in pojasnil, da vojaki bežijo zaradi neumnosti poveljnikov ruske vojske, ki po njegovem mnenju izdajajo »zločinske ukaze«. Prav tako je vojaško poveljstvo v preteklosti obtožil, da poskuša zavajati ruskega predsednika Vladimirja Putina s potekom spopadov v Ukrajini, in podvomil o sposobnosti Moskve, da brani državo.

Uničena mestna tržnica v Vovčansku FOTO: Viacheslav Ratynskyi/Reuters
Uničena mestna tržnica v Vovčansku FOTO: Viacheslav Ratynskyi/Reuters

Rusija trdi, da je odbila obsežno ukrajinsko ofenzivo v Donecku

Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ruske sile preprečile obsežno ukrajinsko ofenzivo v regiji Doneck, pri tem pa je bilo ubitih 250 ukrajinskih vojakov. Kijev teh navedb še ni komentiral. Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je v nedeljo na jugu Donecka »sovražnik začel obsežno ofenzivo na petih sektorjih fronte«. V njej je sodelovalo šest sovražnikovih mehaniziranih in dva tankovska bataljona, so zapisali v sporočilu na telegramu.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov, so ukrajinske enote poskušale prebiti rusko obrambo na po mnenju Kijeva najbolj ranljivem delu fronte. »Sovražniku ni uspelo opraviti svojih nalog in ni bil uspešen,« je dodal.

Na objavljenem videoposnetku je videti vojaška vozila, ki so bila napadena iz zraka. Moskva trdi, da je Ukrajina v spopadih izgubila 250 vojakov in 16 tankov. Velik del Donecka je od leta 2014 pod nadzorom proruskih separatistov. Je ena od štirih vzhodnih ukrajinskih pokrajin, ki si jih je Rusija nezakonito priključila septembra lani, skupaj z Luganskom, Zaporožjem in Hersonom.

Za zdaj še ni jasno, ali domnevni napadi pomenijo, da se je začela ukrajinska protiofenziva za ponovno osvojitev ozemlja, ki jo Kijev načrtuje več mesecev. Kot poroča AFP, so oblasti v Kijevu posvarile pred javnimi špekulacijami o ofenzivi, češ da bi to lahko pomagalo ruskim silam. »Načrti ljubijo tišino. Začetek ne bo objavljen,« je obrambno ministrstvo sporočilo v videoposnetku, ki so ga v nedeljo objavili na telegramu.

Preberite še:

Komentarji: