V večjem delu Kijeva ponovno vzpostavili oskrbo z elektriko

Kljub temu bi lahko zaradi velikega povpraševanja prišlo do lokalnih izpadov elektrike. Ruske sile so danes znova obstreljevale več ukrajinskih mest.
Fotografija: Kijev brez elektrike. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Kijev brez elektrike. FOTO: Reuters

Štiri dni po uničujočem napadu na električno infrastrukturo v Kijevu je bila danes skoraj v celotnem mestu ponovno vzpostavljena oskrba z električno energijo, je sporočila vojaška uprava v ukrajinski prestolnici. Kljub temu bi lahko zaradi velikega povpraševanja prišlo do lokalnih izpadov elektrike.

Večina storitev v povezavi z ogrevanjem, zagotavljanjem oskrbe z elektriko in vodo in storitvami mobilne telefonije je do danes začela normalno delovati, je navedbe vojaške uprave povzela nemška tiskovna agencija dpa.

Kijevski župan Vitalij Kličko, ki je bil deležen kritik ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega zaradi počasnega obnavljanja življenjsko pomembnih storitev, je za današnjo izdajo nemškega tabloida Bild povedal, da dela na poškodovani infrastrukturi potekajo rekordno hitro.

Ruske sile znova obstreljevale več ukrajinskih mest

Mesta Krivoj Rog, Herson, Nikopol in Dnipropetrovsk so bila danes ponovno tarča ruskih raketnih in topniških napadov. Ruske sile so v mestu Krivoj Rog po navedbah guvernerja te regije Valentina Rezničenka uničile »objekt prometne infrastrukture,« pred kratkim osvobojeno mesto Herson pa se prav tako znova sooča s hudimi napadi.

Pripadnik ruske vojske v Zaporožju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters
Pripadnik ruske vojske v Zaporožju. FOTO: Alexander Ermochenko/Reuters

Dve raketi sta danes zjutraj uničili objekt prometne infrastrukture, je na Telegramu sporočil Rezničenko, ne da bi navedel več podrobnosti. Vojaška uprava v regiji je prebivalce pozvala, naj se zatečejo v zaklonišča za zračni napad, poroča nemška tiskovna agencija DPA. Za več območij na vzhodu in jugu Ukrajine je bil danes razglašen alarm za zračni napad.

Rezničenko je v soboto sporočil tudi, da so ruske sile napadle mesto Dnipropetrovsk, pri čemer so bili ranjeni štirje ljudje, med njimi tudi 17-letnik.

Po podatkih regionalne vojaške uprave v Hersonu pa je ruska vojska od sobote več kot 50-krat obstreljevala hersonsko regijo. Guverner Jaroslav Januševič je danes na Telegramu Rusijo obtožil terorizma in napadov na civiliste in dodal, da je v napadih umrla ena oseba, dve pa sta bili ranjeni.

Zaradi težkih razmer v mestu Herson, kjer ni zanesljivega dostopa do vode in električne energije, je ukrajinska vlada pred nekaj dnevi ukazala evakuacijo civilistov iz mesta.

Po navedbah ukrajinskih virov, ki jih je povzela DPA, so ruske sile s težkim topništvom napadle tudi okrožje Nikopol na jugovzhodu Ukrajine, ponoči pa sta po podatkih ukrajinske vojske dva ruska izstrelka zadela tudi kmetijo v bližini mesta Zaporožje na jugu države.

Preberite še: