Ryanair dosegel dogovor z irskimi piloti

Vsebina maratonskih pogajanj, ki so trajala 22 ur, še ni znana.
Fotografija: Tako v letalski družbi kot v sindikatu so danes potrdili, da so dogovor dosegli. Vsebina dogovora še ni znana. FOTO: Paul Hanna/Reuters
Odpri galerijo
Tako v letalski družbi kot v sindikatu so danes potrdili, da so dogovor dosegli. Vsebina dogovora še ni znana. FOTO: Paul Hanna/Reuters

Po skoraj en dan trajajočih pogajanjih je irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair po poročanju tujih medijev dosegel dogovor s sindikatom irskih pilotov Forsa. Vsebina dogovora še ni znana, če se bodo o dogovoru izrekli tudi piloti, pa bi to pomenilo konec stavkovnih aktivnosti, zaradi katerih je bilo odpovedanih več sto letov.

V pogajanjih s predstavniki sindikatov so se pogovarjali o določilih o plačilu, možnosti napredovanja, o letnem dopustu ter možnosti napotovanja na druge baze, poroča francoska tiskova agencija AFP. Ryanairovi piloti po Evropi želijo tako doseči novo kolektivno pogodbo, ki bi bila zasnovana na podlagi zakonodaje države, v kateri delajo. Ker jih Ryanair zaposluje na podlagi irske zakonodaje, jim namreč ne pripadajo državna povračila v lastni državi. 

O vsebini dogovora za zdaj ne na delodajalski ne na delojemalski strani niso hoteli govoriti. FOTO: John Thys/AFP
O vsebini dogovora za zdaj ne na delodajalski ne na delojemalski strani niso hoteli govoriti. FOTO: John Thys/AFP


AFP poroča, da so pilotom ponudili 20-odstotno povišanje plač, do konca leta pa naj bi vsem pilotom v Nemčiji zagotovili tudi trajne pogodbe. Ryanair je na družbenem omrežju prav tako objavil, da bodo po glasovanju pilotov predlog predstavili tudi članom upravnega odbora.



Zaradi uspešnega konca pogajanj je tudi cena Ryanairove delnice zrasla za skoraj šest odstotkov, kar predstavlja najvišjo rast v zadnjih treh mesecih. Ob deveti uri zjutraj je cena delnice zrasla za 5,5 odstotka in je znašala 13,87 evra, kar je najvišja vrednost od 21. maja 2018.


 

Preberite še:

Komentarji: