Salisbury uradno proglašen za varnega

Dekontaminacija mesta je trajala 13.000 ur in bila največji tovrstni podvig na Otoku doslej.
Fotografija: Salisbury je bil 4. marca lani tarča napada s kemičnim orožjem. FOTO: Chris J Ratcliffe / AFP
Odpri galerijo
Salisbury je bil 4. marca lani tarča napada s kemičnim orožjem. FOTO: Chris J Ratcliffe / AFP

Salisbury, mesto na jugu Anglije, ki je bilo pred skoraj letom dni prizorišče kemičnega napada, je uradno dekontaminirano. Hiša nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala, ki je bil 4. marca lani tarča poskusa atentata z eno od različic živčnega strupa novičok, in še enajst drugih točk po mestu, so predstavniki britanskega ministrstva za okolje in britanske vojske, ki so vodili postopek dekontaminacije, danes označili za varne.

Zapleten postopek dekontaminacije je trajal 13.000 ur in je bil najdaljša tovrstna operacija na britanskih tleh do sedaj. Po poročanju BBC je bilo v čistilno akcijo vključenih med 600 in 800 posebej usposobljenih pripadnikov vojske.

Postopek čiščenja mesta je trajal 13.000 ur. FOTO: Ben STANSALL / AFP
Postopek čiščenja mesta je trajal 13.000 ur. FOTO: Ben STANSALL / AFP


Poveljnik general Ty Urch, ki je nadziral vojaški del operacije, je izpostavil pogum vseh, ki so bili vključeni v čiščenje Salisburyja. »Novičok je verjetno eden od najbolj nevarnih strupov na svetu. Širi se zelo hitro, [za zastrupitev] pa je potrebna samo majhna količina,« je povedal.  
 

Leto dni od napada


Salisbury je bil proglašen za varnega le nekaj dni pred prvo obletnico napada. Ta je bil po vseh dokazih sodeč delo pripadnikov ruskih varnostnih in obveščevalnih služb, ki so poskusili izvesti atentat na Sergeja Skripala in njegovo hči Julijo. Z novičokom so prišli v stik in se zastrupili še policist Nick Bailey ter Dawn Sturgess in Charlie Rowley. Skripalova sta po več tednih ležanja v komi okrevala, 44-letna Sturgessova pa je bila na koncu edina smrtna žrtev napada.

Uporaba novičoka v Salisburyju je sprožila oster diplomatski spor med Zahodom in Rusijo ter bila povod za največji izgon ruskih diplomatov po koncu hladne vojne.

Preberite še:

Komentarji: